De ce au nevoie oamenii care vin la psiholog si de ce este acceptarea neconditionata parte esentiala in terapie?

Toti oamenii care acceseaza serviciul de psihoterapie sau consiliere psihologica au o nevoie fundamentala pe care psihoterapeutul e bine sa o satisfaca. Acceptarea neconditionata primita din partea acestuia din urma devine conditie fundamentala in succesul terapiei. Pe scurt, asta inseamna ca fie si in momentele in care iti voi arata ce groaznic sunt, cate lucruri am distrus in jurul meu, cati oameni am ranit cu modul meu de a ma raporta la ei, tu psihoterapeutul ma vei accepta si nu ma vei respinge pentru asta.

Care sunt limitele acceptarii si iubirii neconditionate in cabinet?

Desi este vorba despre aspecte neconditionate, trebuie sa precizez clar ca exista totusi o conditie (probabil te intrebi “pai e sau nu neconditionata?” :D) pentru a putea lucra in continuare impreuna. Aceea e deschiderea ta catre a privi parti din fiinta ta si a munci sa le intelegem cauzele manifestarilor lor, a analiza utilitatea lor in viata ta si a fi dispus sa renunti la ele la un moment dat daca vom constata ca mai mult te incurca si te fac nefericit decat te ajuta. Evident, te voi asista pentru a-ti fi mai usor sa renunti la acestea, facilitandu-ti transformarea partilor care te incurca in resurse folositoare. Daca in schimb, vei afisa o atitudine prin care imi arati clar ca nu vrei sa schimbi nimic la tine dar vrei sa primesti lucruri diferite pana acum de la viata, atunci voi considera ca nu esti suficient de motivat pentru a primi schimbarea si implicit voi renunta la lucrul impreuna pentru ca in acest sens nu vad utilitatea relatiei noastre deoarece voi simti ca imi irosesc o resursa puternica: acceptarea si iubirea neconditionata cu care te insotesc. Si da, sunt sensibila la modul cum imi ofer resursele. Daca observ ca munca noastra e fara rezultate, faptul ca vei continua sa achiti contravaloarea fiecarei sedinte, nu e un motiv suficient de solid pentru mine sa continuam.

De ce acord atata importanta motivatiei?

Deoarece pentru a beneficia de o viata mai buna, un om trebuie sa isi doreasca acest lucru. Daca din el nu vine aceasta energie, orice as face eu sau altcineva este in van. Este ca si cum as dori sa conduc o masina careia ii lipseste combustibilul. Si da, pot sa aduc combustibil sa ii fac plinul. dar in conditiile in care canalul este blocat, intregul combustibil se va irosi pe jos. De aceea este esentiala motivatia de schimbare.

Cand poti beneficia de acceptarea si iubirea neconditionata?

Dar daca vei dori sa lucram impreuna pentru ca in viata ta doresti sa apara schimbari, fiind suficient de motivat (sau dorindu-ti sa fii) sa schimbi lucruri la tine, te astept cu mare drag. Fara sa fiu modesta, cred despre mine ca prezint abilitati superioare de intelegere (ceva mai inalte decat media oamenilor conform curbei lui Gauss) a laturilor intunecate (oare de ce?) din oameni si ca sunt un observator bun sesizand destul de bine resursele pe care le are fiecare persoana datorita carora viata ei se poate schimba in mod pozitiv.
Cred foarte tare (si studiile in domeniu confirma) ca pentru ca psihoterapia sa functioneze nu trebuie sa lipseasca niciunul dintre urmatorii factori: personalitatea clientului, calitatea umana a psihoterapeutului, relatia care se construieste intre cei doi si evident, formarea psihoterapeutului in domeniu (cunoscand si stapanind suficiente instrumente psihologice prin intermediul carora faciliteaza cresterea).

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis