furie

Ești una dintre acele persoane care are tendința să se aprindă foarte repede și să izbucnească sub impulsul mâniei? Mânia ta face ravagii în viața personală și la serviciu? In acest articol îmi propun să te învăț cum să îți gestionezi această emoție care este cea mai seducătoare din categoria emoțiilor negative, și care stimulează adrenalina la nivelul creierului și are menirea de a ne „ajuta” să luăm cele mai dezastruoase decizii pe moment.

 Ce este mânia?

Mânia este emoția negativă cu intensitatea cea mai înaltă care se manifestă în momentul în care o persoană se simte în pericol fizic sau la nivel simbolic, simțindu-și pus în primejdie respectul de sine sau a demnității personale. Cu cât urmărim șirul gândurilor produse de mânie, cu atât ne alimentăm mai mult această emoție, aceasta crescând în intensitate până când ajungem în imposibilitatea de o controla.

Există bineînțeles la îndemână variantă catharsisului în care să ne exprimăm agresiv mânia. Mânia însă nu se diminuează chiar dacă avem sentimentul de satisfacție după ce ne-am „razbunat”.  Izbucnirile de furie nu fac decât să trezească și mai mult creierul emoțional și astfel să devenim și mai furioși decât eram înainte.

și apoi știi și tu că acționând impulsiv viața noastră poate suporta o serie de consecințe grave cum ar fi: pierderea unui loc de muncă, atragerea sancțiunii legii (de exemplu dacă îmi pierd cumpătul și sar la bătaie provocând daune fizice și morale unei alte persoane, etc), autoflagelare, pierderea sau deteriorarea gravă a unor relații importante din viața noastră și lista bineînțeles, poate continua .

Totuși cred că nimeni nu își dorește să dea nas în nas cu aceste consecințe așa că e de dorit să învățam cum să gestionăm mânia atunci când ne confruntăm cu ea.

 

 In continuare îți voi oferi câteva ponturi care să te ajute să îți gestionezi mai bine emoția  mâniei:

  1. 2786027400000578-3036663-image-a-41_1428928518676

    Sursa foto: www.dailymail.co.uk

    Urmărește gândul care îți provoacă mânia și oprește-l. Altfel spus, fii conștient de gândul care îți trece prin minte  și fă un efort pentru a evita să ți-l alimetezi sau să îi dai curs în direcția care ți-ar intensifica și mai mult mânia.  De exemplu, dacă șeful tău intră în birou cu o mină supărată și îți spune pe un ton nu tocmai prietenos  să îi pregătești nu știu ce prezentare, în loc să te simți ofensat și să te gândești că are ceva cu tine, întreabă-te dacă nu cumva e posibil ca cineva să îi fi stricat ziua și purtarea lui nu este decât o supapă prin care se descărcă de dispoziția lui negativă. In acest fel, oprești gândul care ar putea escalada propria mânie și care ți-ar favoriza un comportament indezirabil. De asemenea, dacă te ajută, îți poți nota gândul care poate alimenta mânia, astfel încât el fiind captat pe aceasta cale, poți fi mai conștient de tine însuți și să îți canalizezi gândurile ulterioare în direcția dorită de tine.

  2.  Rămâi singur până te calmezi. Dacă deja ai fost ispitit de emoția mâniei și corpul tău este într-o stare de neliniște, evită să te concentrezi pe alte interacțiuni cu ceilalți deoarece dacă ar interveni o situație nouă tensionată aceasta îți va alimenta intensitatea mâniei deja apărute din nou și din nou, mânia crescând progresiv până vei ajunge să trăiești sentimentul furiei și să reacționezi agresiv. De exemplu dacă te-a mâniat ceva la serviciu și vii acasă unde copiii se zbenguie făcând talmeș balmeș prin casă mânia ta va crește și vei avea tendința să o verși pe toată pe bieții copii. In alt caz e foarte posibil să reacționezi mult mai zen la dezordinea provocată de creativitatea micuților tăi.
  3.  Codu un autovehicul. Desigur, acest îndemn nu este pentru orice persoană dar se pare că au existat destul de mulți oameni care au afirmat că această activitate îi calmează, obligându-i să rămână focusati în trafic. Astfel mușchii congestionați se relaxează și starea de tensiune se disipă treptat.
  4.  Fă sport. Intrarea mușchilor într-un alt ritm decât cel al neliniștii, te ajută să îți schimbi starea, mușchii se detensionează treptat și evident că și starea ta mentală se schimbă.

Desigur, toate aceste strategii sunt eficiente doar dacă o aplici de fiecare dată pe prima, adică să îți conștientizezi gândurile și să le împiedici să meargă în direcția menită să îți amplifice starea de mânie în loc să o potolească.

 

Sursa foto slide: sanatate.bzi.ro

 

Bibliografie:

inteligenta-emotionala-editia-9822      Goleman, Daniel, Inteligenta emotionala, editura Curtea Veche, Bucuresti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis