Inspirată de rolul de fiică a mamei mele dar și observând în jur și lucrând cu alte fiice și mame am condeiat o scrisoare a fiicei către mama sa. Însă nu oricum, ci prin filtrul experienței de până acum. Deși o fiică la mai puțini ani decât mine, poate că nu ar ști să spună în cuvinte atât de explicite, cu siguranță aceste lucruri îi vor folosi. Și, deoarece am fost binecuvântată să am o fiică la rândul meu, cu atât mai mult voi fi cu băgare de seamă și eu, dedicându-mi mie însămi această scrisoare. Nădăjduiesc să fie citită de cât mai multe mame deschise la nevoile propriilor copii.
***
Dragă mamă,
Îți mulțumesc că mi-ai fost și îmi ești alături în această viață, îndrumându-mi pașii. Vreau însă să îți spun că am nevoie și de libertate pentru a crește. Oferă-mi spațiu și timp chiar și cu prețul singurătății tale. Mai târziu îți voi fi recunoscătoare pentru că nu m-ai făcut să mă simt ca o extensie a ta ci dimpotrivă, un om unic și irepetabil cu resurse proprii.
Dacă vei insista să îmi spui că tu știi mai bine decât mine, asta nu mă va ajuta să cresc prea mult. Dă-mi voie să fac propriile greșeli pentru a învăța și a-mi consolida cunoștințele despre viață, astfel încât pe viitor să aleg mai bine singură decât am făcut-o până acum.
Împărtășește-mi din experiența ta de viață dar nu mă obliga să fac întocmai ca tine. Am nevoie de popriile lecții pentru a deveni puternică.
Nu îmi povesti despre neînțelegerile dintre tine și tata și nu mă face părtașă la suferința ta pentru că asta îmi va influența percepția asupra bărbaților și îmi va determina deciziile viitoare legate de o relație de cuplu.
Nu mă folosi pentru a obține ceea ce îți dorești de la tatăl meu. Mă voi simți ca o unealtă de luptă între voi iar lucrul acesta mă va răni iremediabil.
Evită să îmi povestești despre conflictele pe care le ai cu cei din jur. Mă voi simți obligată să îți iau partea și în acest fel vom face un schimb nefiresc de roluri: eu voi fi în rol de mamă, iar tu de fiică. Lucrul acesta îmi va bloca dezvoltarea și mă va face să stagnez pe drumul evoluției mele.
Nu îmi pune limite în ceea ce privește visele mele. Nu uita că ceea ce tu crezi că nu pot face sunt propriile tale neputințe, ele nu îmi aparțin mie. Lasă-mă să aflu cât de departe pot merge singură.
Permite-mi să sufăr. Suferința este utilă și are rolul de a șlefui personalitatea. Dacă mă vei ține departe de suferință, voi crede că trăiesc într-o lume ideală, iar suferința va fi înmiita când voi da nas în nas cu realitatea.
Respectă-mi alegerile și nu te simți respinsă dacă există perioade în care prefer să merg spre tatăl meu și nu spre tine. Nu înseamnă că nu te iubesc sau nu ești importantă pentru mine, înseamnă doar că am nevoie de tatăl meu pentru a mă confirma în rolul feminin.
În cazul în care te-ai separat de tata și nu mai ai alt partener (ori tata e prea absent în relația voastră), nu mă tranforma pe mine în partenerul tău. Eu sunt doar copilul tău și nu pot căra asemenea unui adult poverile tale. Dacă vei face asta, mă voi simți vinovată atunci când va trebui plec de lângă tine pentru a-mi construi propria viață.
Evită să mă faci să mă simt mică arătându-mi cât de mare ești tu și ce putere uriașă ai asupra mea, forțându-mă să fac ceea ce nu doresc. Acest lucru mă va umili, îmi va scădea stima de sine și îmi voi pierde încrederea în mine, în tine și în ceilalți.
Nu face lucruri în locul meu chiar și atunci când refuz să le fac eu. Dacă vei face asta, va fi ca și cum îmi vei spune: „Lasă că le fac eu, tu nu ești în stare!” Acest lucru mă va face să mă îndoiesc de capacitățile mele. Eventual, lasă-mă să mă confrunt cu consecințele propriului refuz de a-mi îndeplini atribuțiile. Voi învăța cu siguranță din acestea.
Din când în când spune-mi cât de minunată sunt și ce mândră ești de mine. Lucrul acesta îmi va da aripi să zbor.
Nu te sfii să mă ții în brațe sau să mă săruți atunci când tu ori eu avem nevoia aceasta. Lucrul acesta nu te va face să pierzi controlul asupra mea urcându-mi-se iubirea ta la cap. Însă mă voi simți iubită și dorită, iubind la rândul meu și având încredere în viață.
Nu mă copleși oferindu-mi prea mult ceea ce ție ți-a lipsit, fie că este vorba de hrană, jucării, atenție, afecțiune. Asta va duce la dezechilibre și eu voi simți un preaplin care îmi va da viața peste cap și nu voi ști să apreciez cu adevărat ceea ce primesc în viață.
Arată-mi atunci când greșești și nu te teme că dacă eu voi vedea această latură a ta, nu te voi mai respecta. De fapt, voi fi conștientă de latura ta umană și te voi iubi și mai mult. Nu te sfii să îți ceri iertare în fața mea dacă ai greșit deoarece dacă o vei face, voi ști la rândul meu că e firesc să greșesc și să îmi cer iertare.
Împăca-te cu mama ta dacă încă nu ești împăcată și evită să o judeci pe ea în fața mea. Dacă vei face asta, voi crede că sunt îndreptățită să te judec și eu pe tine mai târziu. În definitiv, cine nu greșește? Poate că tu vei face alte greșeli decât bunica sau poate aceleași. Voi crede însă, că e dreptul meu să te judec aspru pentru toate acestea. Iubește-ți și respectă-ți mama. Îți voi urma modelul.
Fii atentă la mesajele pe care mi le oferi despre a fi femeie și despre sexualitate. Nu mă face să cred că femeia este inferioară bărbatului sau că sexul este un atu al bărbaților de pe urma cărora femeile au adesea de pierdut, fie că vorbim despre virtute, curățenie sufletească, plăcere, etc. Acest lucru mă va face să aleg greșit partenerii sau mă va face să mă simt „defectă” dacă nu simt la fel ca tine, ori, în cazuri extreme, voi fi o femeie frigidă, din loialitate pentru tine. Spune-mi că sexul este o alegere asumată între două persoane de pe urmă căruia ambele părți au beneficii egale.
Vorbește deschis cu mine pe orice temă și învață-mă cum să fac alegeri potrivite pentru mine, cunoscând tot ceea ce trebuie să cunosc în acea direcție pentru a evita consecințe ulterioare nedorite.
Nu mă judeca și nu mă respinge când greșesc. Dacă vei face asta, nu voi învăța să mă iubesc pe mine însămi cu tot ceea ce sunt eu, ci mă voi urî pentru ceea ce sunt, atrăgând persoane și situații nepotrivite în viața mea care mă vor face să sufăr în mod inutil. Învață-mă să mă iubesc așa cum sunt pentru fi fericită și pentru a ști să ofer fericire și altora alături de care trăiesc.
Cu dragoste,
A ta fiica.
Sursa foto slide: www.grandparents.com
Citeste si Scrisoarea unui fiu catre tatal sau
SERVICII
DATE DE CONTACT
0742298577
cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com
Bucuresti, Romania
PROGRAM CABINET
Luni – Vineri | 12:00 – 20:00 |
Sambata | 10:00 – 15:00 |
Duminica | Inchis |
[…] Scrisoarea unei fiice către mama sa […]
[…] Citeste si Scrisoarea unei fiice catre mama sa […]