Astăzi voi scrie despre o relație specială și inedită. Este vorba despre relația dintre tată și fiica lui. Îmi vine să spun că nimic nu este mai profund și subtil decât această relație. Această relație pregătește fetița să devină femeia de mai târziu. În relația cu tatăl său, aceasta învață să își definească și să își contureze feminitatea.
Modul tatălui de a se raporta la ea este crucial pentru ea, pentru încrederea în sine și încrederea în viață. Tata reprezintă stâlpul de rezistență pentru ea, locul în care se întoarce de fiecare dată și brațele care stau deschise întotdeauna pentru ea, gata să o prindă când se împiedică sau poate să o îndrume cu blândețe pentru a găsi puterea să se ridice singură. Ea știe că nu este singură și că tata o va sprijini mereu, chiar și atunci când barba îi va fi căruntă și ochii tulburi poate de prea multe câte au văzut până atunci, îi va fi alături chiar și când acesta nu va mai fi. Prezența lui nu va înceta să îi fie aproape de câte ori are nevoie. E drept, când deja a devenit femeie, nu mai are atâta nevoie de această prezență, însă femeia care odată a fost doar fetița de pe genunchii tatălui va ști să prețuiască această prezență și relația va continua. Chiar și după ce ea însăși va trece în neființă, relația aceasta va dăinui peste generații și generații pentru că iubirea dintre un copil și părintele sau este nemuritoare.
Încă de când este doar un bebeluș, fetița știe să detecteze prezența tatălui când acesta intră în cameră și întoarce instinctiv capul după el. Încă de la această vârstă, prezența masculină este ca un magnet, încât chiar și atunci când se hrănește la sânul mamei ei, va întoarce capul atunci când în cameră va intra un bărbat. Nu o va face însă, dacă în cameră va intra o altă femeie. Ceea ce înseamnă că încă de la naștere, relația cu tatăl său începe să o definească. Chiar dacă se întâmplă ca mama să fie cea care o crește într-un mod mai pregnant decât tatăl său, fetița are nevoie să i se povestească despre tatăl său, mama ei să îi spună despre el, astfel încât atunci când se va apropia mai mult de ea, să îl cunoască și să se simtă în siguranță. La vârsta preșcolară, fetița are nevoie de privirea tatălui său. Nimic nu o face să se simtă mai bine decât când îl aude pe tatăl său spunându-i: „Ce fată frumoasă are tata!”. Îi crește inima dar odată cu ea se consolidează și încrederea în ea și în puterea ei de seducție. Când va crește și își va căuta partenerul va ști că are toate atuurile să îl găsească. Va fi sigură pe ea și asta o va ajuta să devină o femeie puternică și mai ales, o femeie conștientă de sine și de feminitatea care o emană în jur. În caz contrar, dacă tatăl sau nu o confirmă, îi spune că e urâtă sau o ignoră pentru că poate și-a dorit un băiat și spre nenorocirea lui are o fată, și de această dată fetița îl va asculta. Va deveni o fată-baiețoi pentru a-i face pe plac tatălui său. Va fi băiețoasă și nu va ezita să își afirme masculinitatea pe care și-a dezvoltat-o tocmai pentru a-și recâștiga tatăl de care are atâta nevoie.
Mai târziu, când fetița este deja la școală, și manifestarea iubirii tatălui este necesar să se schimbe pentru dezvoltarea psihică sănătoasă de mai târziu. Acum este vremea când tatăl ei are șansa să o stimuleze intelectual. Văzându-l pe el că citește, ea va deveni doritoare să facă același lucru în mod adecvat pentru vârsta ei. Însă, în situația în care acesta râde de ea, fetița se va inhiba și încrederea în sine va scădea ca urmare a devalorizării de către tatăl său.
În adolescență, după părerea mea, vine marea provocare. De ce spun asta? Pentru că aici este momentul decisiv în care
tata trebuie să o lase liberă, să își retragă prezența din viața ei pentru a-i lăsa spațiu să se orienteze spre alți bărbați. În acest stadiu, el, după ce atâția ani i-a consolidat încrederea în sine, ajutând-o să se dezvolte armonios și să se maturizeze din punct de vedere emoțional îi dă drumul. Acum este liberă să își mute privirea spre alți bărbați, posibili parteneri. Însă nu trebuie să se simtă respinsă. Tocmai de aceea este vital ca tatăl ei să o asigure că nu o părăsește și că este acolo oricând ea va avea nevoie de el și îi va cere ajutorul. În caz contrar, adolescenta nu se va simți liberă să își caute un alt partener, ci mai degrabă se va crede legată de tatăl său pe care va simți că îl trădează dacă se uită la alt bărbat. De asemenea, în momentul în care fata lui își face un prieten, este bine ca el să nu îl critice pe acesta ci mai degrabă să îi găsească punctele pozitive și să i le confirme, astfel confirmând și puterea de alegere a fiicei lui. Am observat însă că mulți tați refuză să ofere această libertate fiicei lor, neștiind poate cât o afectează încapacitatea lor de a se retrage. De aceea, cred că dovada supremă de iubire pentru copil este de fapt puterea de a-l lasă liber chiar dacă acest lucru te doare pe tine ca părinte, pentru că te-ai obișnuit cu prezența copilului în viața ta.
După cum poți observa, relația aceasta este una crucială în viața oricărei femei. De ea depinde sanogeneză mentală a acesteia dar și a relației ei de cuplu. Carențele care derivă din această relație va angrena blocaje emoționale care o vor împiedică să evolueze dar o vor face să regreseze. Nici alegerile sale parteneriale nu vor fi grozave în absența încrederii în sine și a stimei de sine scăzute. Va alege exact partenerii care îi vor confirma ceea ce i-a confirmat tatăl sau: că nu este suficient de bună și nu merită să fie iubită.
Dar dacă totuși ai avut parte de absența tatălui (și aici mă refer la absența psihologică, nu cea fizică), se poate să te confrunți cu una din următoarele situații:
– să devii o femeie seducătoare care după ce bărbații se îndrăgostesc, îi abandonezi
– să te refugiezi în filozofii cu caracter religios dar nu în mod autentic
– să constați că ești o femeie frigidă, indiferent că ai încercat mai mulți parteneri
– să ai o personalitate marcată de masculinitate – să fii femeia-bărbat
– să alegi parteneri care te ajută să regresezi, nu să evoluezi
– să te axezi pe performanțe profesionale într-un mod obsesiv
Oricum ar fi, învață să accepți trecutul așa cum e el și să vezi altfel relația pe care ai avut-o cu tata. Trecutul nu îl poți schimba, însă modul tău de a-l vedea, da. Dacă nu faci asta dar continui să îți judeci tatăl și să îl acuzi, atunci poate că îți meriți suferința. Ești responsabilă de viziunea ta. Tu și nu tatăl tău!
Dacă nu ai fost confirmată în relația cu tatăl tău mai ai o șansă pentru a repara asta: să fii confirmată de bărbați mai în vârstă și nu o singură dată ci de mai multe ori. În acest fel vei putea să te privești altfel și îți vei reconstrui încrederea în sine și stima pe care o ai față de persoana ta. Te invit să îți repari relația cu tatăl tău și cu trecutul. Fă-o pentru fiul dar mai ales fiica ta pe care îi ai sau îi vei avea. Deși fiica ta va avea și ea o relație specială cu tatăl ei, ea se va identifica cu tine. De aceea, este bine să îți rezolvi toate problemele create de carență din relația cu tatăl tău, pentru a-i oferi un model cât mai echilibrant. Și mai e ceva. Dacă nu o vei face, vei alege exact un partener care va repeta povestea și cu fetița ta. De ce să nu spui stop lanțului vicios?
Relația tată-fiică este o relație extraordinară. Sau cel puțin, fă-o să fie așa.
În încheiere vreau să precizez că unele idei din acest articol sunt dintr-un curs din facultate. A fost unul dintre cursurile pe care nu le-am uitat niciodată și care m-a ajutat să înțeleg multe și să cresc din multe puncte de vedere. Sper că te va ajuta și pe tine, fie că te confrunți sau nu cu blocaje emoționale datorate acestei relații.
SERVICII
DATE DE CONTACT
0742298577
cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com
Bucuresti, Romania
PROGRAM CABINET
Luni – Vineri | 12:00 – 20:00 |
Sambata | 10:00 – 15:00 |
Duminica | Inchis |
iti multumesc…
si eu…multumesc…si totusi, cum repari, nu e prea tarziu la un moment dat, poti sa scapi de regrete si sa faci pace dar nu mai poti relua ceea ce ai pierdut, lipsurile acelea…
Nu mai putem relua exact in acel timp, pentru ca timpul a trecut deja, dar putem relua momentele frumoase la orice varsta si poate ca altfel, in alt mod decat am fi facut-o atunci cand eram mici. Facem asta pentru a elibera energia blocata din interiorul nostru. Nu conteaza ce ar fi putut sa fie, ci ceea ce poate fi acum.
Atunci erai o fetita, acum esti un adult responsabil pentru tine. Este posibil ca si tatal tau sa invete de la tine. Invatati impreuna. Reconstruiti relatia si fructificati resursele din ea. Sa vezi ce eliberata si minunata te simti.
[…] unui psihoterapeut. Un blog care m-a ajutat să-mi răspund la nişte întrebări, să regăsesc răspunsuri pierdute şi să înţeleg anumite reacţii. Mixy îmi aduce instant zâmbetul pe buze prin felul deosebit […]
Insa ce ne facem atunci cand tatal nu vrea sa inteleaga niste lucruri si sa ma accepte , ce tip de comunicare sa abordez.Momentan ne vedem sau ne vorbim 1 pe saptamana cu toate ca stam al 3 blocuri distanta.Si mie ciuda gandindu-ma ce relatie frumoasa au unii cu tatal lor :(.
Imi poti scrie mai multe detalii pe e-mail, daca doresti o consiliere. Iti recomand sa citesti sectiunea Consultanta si consiliere psihologica online.
Iti doresc succes si cele mai bune ganduri!