relatie sincera

Noi oamenii ne încăpățânam adesea să credem că este greșit să fii sincer într-o relație,pentru că dacă suntem sinceri vom pierde acea relație. Și nu mă refer aici la relațiile profesionale care de cele mai multe ori mustesc de atâta diplomație ci mă refer la relațiile apropiate sufletului tău.  În care îți poți permite să lași măștile jos.

În continuare vreau să argumentez de ce este sănătos să fii sincer și mai ales cum să îți prezinți opinia astfel încât să produci cât mai puține leziuni celeilalte părți. Desigur, mulți se vor simți oricum lezați deoarece îi forțezi să intre în contact cu acea parte care nu este cea mai luminoasă din ei,ci dimpotrivă tenebroasă și întunecată. Uneori de-a dreptul înfricoșătoare. Dar oamenii cu o inteligență emoțională ridicată vor înțelege aceste lucruri și în loc să se simtă lezați în orgoliu, vor alege să crească și să se dezvolte frumos în continuare.

Iată 6 motive pentru care se merită să fii autentic într-o relație:

  1.  Să spui ceea ce simți în mod autentic înseamnă că te respecți și te iubești îndeajuns de mult pe tine încât să ai curajul să fii tu însuți, fără a purta măști „pentru a salva relația” cu prețul de a te pierde pe tine.
  2.  Să spui ceea ce te deranjează în relația cu celălalt înseamnă să îți asumi partea ta din relația voastră și înseamnă să nu decizi în locul celuilalt. E alegerea lui ce va face cu ceea ce vine de la tine. Asta înseamnă că nu îl infantilizezi și te raportezi la el ca la un adult asumat care știe ce vrea și ce face. Asta înseamnă respect pentru relația voastră și pentru celălalt.
  3.  Să spui sincer ceea ce nu îți place în relația cu celălalt înseamnă să ai curajul să înfrunți reacția lui. Altfel spus înseamnă că nu te temi de reacția lui și că ai încredere în relația voastră.
  4.  Să spui franc ceea ce trăiești în relația cu celălalt înseamnă să fii în contact cu tine și mai ales să ai încredere în tine însuți.
  5.  Când spui celuilalt ce simți cu adevărat, relația voastră are o reală șansă să crească iar voi doi să evoluați.
  6.  Să fii autentic într-o relație va fi testul suprem pentru acea relație. Dacă e ceea ce ai nevoie, ea va rezista sincerității, dacă nu, înseamnă că nu te-ar ajuta să crești deloc ci mai degrabă te va face să stagnezi sau mai rău, te va trage în jos și te va face să îți pierzi încrederea în tine.

În mod eronat, oamenii cred că dacă nu vor spune ce i-a deranjat la celălalt, „vor salva relația”. În realitate nu vor salva nimic, se vor îngropa în mizerii atent ambalate dar urât mirositoare. Deși nu sunt spuse verbal, lucrurile neplăcute se simt într-o relație și aceasta din urmă va putrezi. Legat de asta, am o vorbă: „De ce să pozăm în relația perfectă, când noi am adus mortu’n casă de 5 săptămâni?” Este mult mai sănătos să recunoaștem deschis ceea ce nu funcționează și să renegociem relația. Desigur, pentru asta e nevoie să fim amândoi adulți responsabili de noi înșine și de ceea ce simțim fiecare.

Și acum voi trece la cum să comunicăm ceea ce e neplăcut într-o relație:

  1.  Asumă-ți întotdeauna ce simți tu și nu emite judecăți de valoare asupra celuilalt. Adică în loc să spui: „Ești un om dificil, nu se poate comunica cu tine!”, spune: „Modul în care îmi respingi părerea, mă rănește și mă face să mă simt neimportant pentru tine. Mi-ar plăcea să fii mai deschis la ce spun eu.” Degeaba îmi trambitezi sus și tare cât de înfiorătoare sunt eu și cât de erou ești tu că mă suporți. Asta nu mă va face decât să mă retrag sau să mă distanțez de tine pentru a mă proteja. Orice ființă umană simte nevoia să se retragă când e atacată. Dar dacă ceea ce te deranjează raportezi la ceea ce tu simți și nu la cât de „defectă” sunt eu, ai mari șanse să fii ascultat și valorizat.
  2.  Nu căuta să îți scoți numai tu dreptatea și ascultă ce are de zis și celălalt. Dacă și el își asumă ceea ce simte și îți vorbește într-o manieră asertivă, aveți mari șanse să vă reconciliați și să vă continuați relația de unde a rămas în același fel autentic.
  3.  Cere-ți iertare când ai văzut că ai rănit pe celălalt. Asta înseamnă să îți asumi partea ta de acțiune în relația cu el și mai înseamnă că îți păsa de sentimentele lui, dar și că vrei să schimbi acel lucru la tine. Și acum întrebare: De câte ori ți-ai cerut iertare în fața oamenilor pe care i-ai rănit și în fața  cărora ai  greșit? Doar oamenii pe deplin asumați  puternici o  face. Dar stai liniștit, dacă nu ai  făcut-o până acum, nu e prea târziu, poți începe de acum!
  4.  Nu uita niciodată să spui celuilalt ce  iubești și ce lucruri  îți plac la el. In acest fel celalalt nu se va simți ca si cum vine  relație doar cu părți deranjante. Din moment ce  relationati,  acest lucru ar trebui să însemne că  relația voastră aduce un  plus pentru fiecare     creșteți reciproc.

 

Relațiile umane pot  fi adevărate diamante. Cu condiția să nu insistăm că sunt  doar cărbuni, pentru că dacă e așa, cărbunii nu sunt  decât diamante ce-au pierdut din strălucire pentru că în  timp am permis să  se așeze mizerie și praf și nimeni nu a mai  curățat nimic! Sănătatea unei relații depinde de noi doi!

PS: Copiii pot fi adevărate exemple de onsestitate. Și cine se poate supăra pe ei pentru asta. Oamenii sănătoși dimpotrivă, îi iubesc tocmai din acest motiv. Și eu o fac, fără rezerve!

 

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis