Fiecare dintre noi avem parinti. Ei sunt oamenii minunati (sau nu chiar atat de minunati, depinde de la caz la caz) care ne aduc in aceasta lume, care ne poarta de grija asa cum ei stiu, in felul lor, cateodata facandu-ne bine dar alteori facandu-ne rau. Nu vreau sa comentez acum despre parintii denaturati care isi abandoneaza copiii. Si cand spun denaturati, ma gandesc doar la sensul cuvantului, fara sa ii judec eu dar judecandu-i poate, natura.

Am sa iti spun ceva socant. E posibil sa nu mai vrei sa revii aici o vreme daca esti un cititor fidel, sau ai sa inchizi imediat fereastra dupa ce vei citi urmatoarea afirmatie, pentru ca te avertizez: Este infricosatoare!


Parintii sunt cei care au datoria sa ii creasca, sa ii iubeasca si sa ii ingrijeasca pe cei carora ei le-au dat viata. Copiii nu au datoria aceasta fata de parinti.

Stiu, ai sa spui ca sunt un om fara inima, egoist si meschin, insa crezi ca asta te va ajuta pe tine sa ai o relatie mai buna cu parintii tai? Daca da, atunci opreste-te acum din citit, daca nu ai inchis deja fereastra si mergi si vezi-ti de viata ta echilibrata, esti un om fericit.

Dar pentru ca de obicei aduc argumente in favoarea ideilor pe care le sustin si de data aceasta am sa aduc argumente in favoarea afirmatiei de mai sus.

Stiu ca de multe ori, parintii sunt ofensati de deciziile pe care copilul de 25, 35 sau 45 le ia si dupa ce isi exprima dezamagirea o posibila atitudine fata de acesta poate fi urmatoarea: „Esti un nerecunoscator. Nu ma respecti! Eu m-am chinuit atata cu tine atatia ani si tu ce-mi faci acum? Asa tii tu la mine? Asa imi multumesti? Atata insemn eu pentru tine? Stii cate nopti am pierdut din cauza ta? Stii cat chin am indurat? Pleaca! Pleaca, sa nu te mai vad! Nu am nevoie de tine..nu am nevoie sa ma suni sau sa ma mai cauti. Nu stiu nici acum ce am crescut la usa mea…Piei din ochii mei!” (amenintarea cu abandonul)

La aceasta avalansa de reprosuri, cum este posibil sa reactioneze acel „copil”? Stii? Ai reactionat si tu asa?: „Dar mama, tata, nu este asa. Nu este vorba de asta. Iarta-ma, am gresit…” (reactia la anxietatea, frica de abandon – mai mult emotionala la aceasta varsta). In acest moment parintele este posibil sa nu cedeze si sa forteze nota: „Pleaca. Sa uiti ca ai mama pentru ca eu nu am copil!”

Ce cuvinte dureroase si ce masacru lasa in urma lor mai ales daca cel care le primeste din punct de vedere emotional este inca un copil. „Copilul” poate ca se inhiba, se invinovateste, sufera, plange si cedeaza. Renunta la o parte din el pentru ca asa ii cer parintii. Bineinteles ca exista si posibilitatea sa nu dea curs unor astfel de manipulari dar postul acesta este in special dedicat celor din prima categorie, pentru a vedea lucrurile si din alta perspectiva care ii poate ajuta sa scape de suferinta sau sa invete sa si-o care cu un scop clar ca apoi sa le fie mai usor sa renunte la ea (suferinta), iar pentru cealalta categorie fericita, pentru a le confirma verticalitatea.

De ce spun ca parintii au datorii fata de copil si invers nu? Nu as vrea sa inteleaga nimeni ca trebuie sa isi urasca sau sa isi dispretuiasca familia, sa o arunce intr-un azil sau pe strazi, insa as vrea sa inteleaga ce este sanatos sa isi asume mai ales din punct de vedere emotional si ce nu, pentru a duce o viata cat mai armonioasa sau cat mai apropiata de armonie.

Am sa punctez niste idei clare pentru a fi mai usor de inteles:

  • Daca parintii tai nu te-au aruncat la gunoi cand te-ai nascut si dimpotriva ti-au oferit un adapost, hrana si iubire, nu ai de ce sa te simti vinovat pentru asta. Era normal sa o faca, era datoria lor. Este natural sa se intample asa.
  • Daca parintii tai te invinovatesc pentru ca ti-au oferit ce era normal sa iti ofere, gandeste-te doar ca nu stiu ce spun. Daca trebuie sa fii dur pentru a intelege, spune-le simplu: „Nu am de ce sa iti multumesc pentru ca nu m-ai aruncat pe strada dupa ce tu mi-ai dat viata.”
  • Daca mama ta iti spune ca ai fost facut din greseala si nu ai fost un copil dorit, nici asta nu te priveste pe tine. E suficient ca ai aparut aici, si pentru asta, ei sunt responsabili. Nu te incarca si nu cara in spate temerile, neputintele, dorintele si lipsurile lor. Daca ai ajuns in aceasta lume, ai ajuns pentru ca trebuia sa ajungi, Universul te voia, indiferent de declaratiile mamei sau ale tatalui tau care la vremea aceea este posibil sa fi fost doar doi copii care pretindeau a fi oameni mari.

Asadar, copiii nu au datoria de a-si ingriji parintii, de a-i iubi sau de a-i creste. Insa parintii au aceasta datorie fata de copiii lor. Si pentru ca orice lucru isi cauta echilibrul in viata, acesti copii, cand vor fi mari vor avea aceeasi datorie de indeplinit fata de proprii copii.

Bineinteles, in mod natural, copiii ajung sa se ataseze de parinti, ii iubesc si ii respecta. Dar acesta este un dar oferit parintilor si nu o obligatie. Este foarte frumos ca un om decide sa ofere ajutor unui parinte in varsta, sa il respecte si sa fie alaturi de el atunci cand are nevoie. Dar este frumos doar daca face acest lucru doar pentru ca simte, pentru ca pleaca de la sentimente pozitive cum ar fi recunostinta, dragostea, atasamentul, compasiunea iar toate acestea nu se pot cultiva pe fondul vinovatiei. De aceea, elibereaza-te de vinovatie. Ai dreptul sa ai propriile alegeri in viata ta, ai voie sa iti traiesti viata si nu numai ca ai voie, dar ai o datorie sfanta fata de tine insuti sa o faci.


Ca sa intelegi mai bine aceasta idee, am sa inchei simplu:

Tu, esti consecinta actiunii parintilor tai. Invers nu.

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis