Ce reprezinta fenomenul de sublimare? Daca inca nu stii, poti citi randurile ce urmeaza pentru a face un pic de lumina. E un fenomen foarte interesant. Imagineaza-ti ca materia este formata din atomi iar starea (solida, lichida, gazoasa) materiei respective este determinata de distanta dintre atomi. Cu cat asupra acestor atomi actioneaza o energie termica mai ridicata, cu atat distanta dintre atomi va creste, si invers. Exista, asadar o relatie direct proportionala intre aceste doua fenomene. O energie termica scazuta inseamna o scadere a vitezei de deplasare a atomilor si implicit o apropiere intre acestia care se traduce prin starea solida a materiei; daca energia termica este crestere, distanta dintre atomi creste si ea, iar materia se topeste, transformandu-se in lichid. La o energie termica si mai ridicata, distanta aceasta continua sa creasca iar materia sa ia forma gazoasa.

In mod normal, materia trece de la o stare la alta in mod gradual, insa cand intensitatea energiei termice depaseste gradul de transformare in starea intermediara (lichid), atunci materia va trece direct de la stare solida la stare gazoasa, si invers. Acest fenomen se numeste sublimare.

Am gasit o forma foarte interesanta a acestui fenomen. Poarta denumirea de „ los penitentes ” si reprezinta formatiuni de gheata care se gasesc in Anzi, Argentina la peste 4000 m altitudine si se formeaza ca urmare a fenomenului de sublimare. Astfel, ceata se transforma in gheata. Aspectul lor este asemanator cu a unor lame de cutit si pot inregistra inaltimi de 5 metri. La modelarea acestora, contribuie cum poate banuiesti si vantul puternic. Dar ceea ce ma fascineaza pe mine este ca ceata, desi este menita sa ne impiedice sa vedem ce este dincolo de ea, prin procesul de sublimare, aceasta ceata se transforma intr-o imagine placuta privirii.

los-penitentes-2-articol-pentru-viitori-psihologi