cum sa te simti bine in pielea ta

Tu te simți bine în pielea ta? Îți place de tine? Te apreciezi?

 Care este părerea ta despre tine însuți?

 Înainte să citești despre cum să te simți bine în propria piele, te invit să îți iei câteva minute să răspunzi la aceste întrebări.

 Pentru tine în mod special am aflat ce au în plus oamenii care se simt bine în pielea lor, care au curaj să fie ei înșiși, care emană exuberanță și naturalețe dar și o iubire nesfârșită pentru viață.

 Poate te aștepți să arate într-un anumit fel sau să dețină vreo avere în euro greu de contorizat.

 În realitate nu cei mai frumoși oameni au succes și nici cei mai bogați nu sunt cei mai fericiți. Dar care? probabil că ai să întrebi. Răspunsul este nici mai mult nici mai puțin decât cei care se simt bine în pielea lor.

 La baza sentimentului de a te simți bine cu tine este încrederea pe care o ai în tine. De aici pleacă totul. Probabil că urmează să întrebi: „Bine, bine și încrederea în mine cum o construiesc?”

 Iată cum:

 1. Evită să fii cel mai aspru critic cu tine însuți. 

 Te trezești dimineață și te uiți în oglindă și începi: 

Ce grasă sunt! 

Ce chelie am! 

Ce burtă de pensionar am! 

Ce picioare în formă de paranteze, azi voiam să mă îmbrac în fustă dar mai bine nu sperii pe nimeni!

Când te confunti cu un eșec  ai tendința să spui: „Ce toantă sunt!”  „Ce prost am putut să fiu!” și eventual îți dai și una peste frunte?  Altfel spus, obișnuiești să îți pui etichete atunci când o dai în bară sau să te pedepsești în diverse moduri?

 Încetează să mai faci asta deoarece nu faci decât să îți stirbezi singur încrederea în tine și să mergi din rău în mai rău.

 Am observat că mulți oameni spun foarte ușor ce nu le place la ei și spun foarte greu ceea ce le place. Acest lucru se întâmplă pentru că se critică în permanență și uită să își pună în valoare atuurile. Dar niciun om nu poate avea doar lucruri negative, cu siguranță are și părți pozitive și plăcute. Dar acestea stau într-un con de umbră când sunt evidențiate doar celelalte. Așa că, dacă faci parte din această categorie te invit să îți faci o lista cu lucrurile care îți plac și le  apreciezi la tine însuți. Poate că îți va lua ceva timp dar cred că merită să îți acorzi tot timpul din lume pentru a redescoperi părțile valoroase pe care le ai. Dacă te ajută mai mult, poți cere chiar prietenilor sau oamenilor cu care ai relații importante să îți spună ce anume apreciază chiar ei la tine. Notează-ți toate aceste lucruri într-o agendă. Poate că vei fi surprins să afli niște lucruri despre tine așa cum nu te așteptai. Citește și recitește lista apoi gândește-te încă odată ce anume îți place ție la tine însuți.

2. Crează-ți obiective. A nu avea obiective e că și cum ai rătăci în derivă pe un tărâm necunoscut. Ține-ți trează motivația în permanență stabilind noi obiective pe măsură ce îndeplineşti o parte din ele.  

3.  Stabilește data limită pentru realizarea fiecărui obiectiv (gândește-te la o data la care crezi tu că obiectivul va fi realizat). Crează-ți un plan de realizare a obiectivelor și stabilește obiective mai mici pe care să le realizezi în fiecare zi până îți atingi marele obiectiv. De exemplu dacă scopul tău este să slăbești atunci este bine să stabilești: câte kg vrei să slăbești, până când, împarte acele kg la câte zile mai sunt până la data limită stabilind greutatea de care să scapi zilnic, stabilește un plan cât mai concret. În funcție de planul tău, îți poți construi miniobiective zilnice cum ar fi: un număr de exerciții fizice, o anumită cantitate de apa consumată, o anumită cantitate de calorii pe care să le consumi la mese fixe și așa mai departe.

4. Evită să te judeci pentru eșecurile pe care le ai. Gândește-te că un eșec  este temporar și cu ajutorul lui tocmai ai aflat o modalitate în care nu îți poți atinge obiectivul pe care ți l-ai propus. Rămâne să încerci și alte modalități și pentru asta folosește-ți creierul și creează cât mai multe posibilități care te pot duce către scopul final.

Sursa foto: dhyana88.wordpress.com

Sursa foto: dhyana88.wordpress.com

5.Ai curajul sa fii diferit de toti ceilalti. A fi diferit nu inseamna a fi inferior. Accepta sa simti si sa gandesti altfel decat ceilalti si ofera-ti respect pentru asta. 

6. Evaluează-ți cercul de prieteni și cunostințe și vezi dacă sunt persoane care te inspiră sau dimpotrivă sunt oameni care te abat de la scopul tău și care te încarcă cu energie negativă. Selectează acele persoane care te ajută să crești și renunță la relațiile care te trag în jos. Este posibil ca nu întotdeauna să fii pregătit pentru a renunța la acele relații care te dezavantajează și îți consumă un volum mare de energie în mod inutil, însă, fii conștient de acest lucru și gândește-te la strategii de a ieși treptat din acele relații. Un prim pas ar fi să răresti contactul cu acele persoane și apoi încet, încet să poți renunța de tot la relația cu ele. Dacă este vorba chiar despre persoane care fac parte din familie și la care nu poți renunța, încearcă să accepți faptul că nu poți obliga pe cineva să se schimbe, însă tu poți să îți schimbi atitudinea față de el și să stabilești limite în relația cu el. Schimbând tu însuți comportamentul este foarte posibil că și el să o facă, deși nu este garantat acest lucru. Este important să ai o imagine realistă despre el și astfel să nu îți mai construiești anumite așteptări eronate care duc la dezamăgire și consum de energie.

 7. Fii conștient întotdeauna de tine însuți și de ceea ce este normal să îți asumi și ce nu. În psihologie, acestea se numesc granițe. Granițele sunt niște limite pe care le trasezi, astfel încât să nu te simți copleșit de ceea ce cred sau simț ceilalți. De exemplu, poate că ți s-a întâmplat să te afli în situația în care o persoană apropiată să încerce să te manipuleze în direcția dorită de ea și să îți pună în cârcă eșecurile ei: „M-ai luat la film și nu am avut timp să învăț și tocmai de aceea am picat examenul. Vina este a ta.” sau „Din cauză că nu ai vrut să mergem aseară la pizza, eu m-am culcat nemâncat și m-a durut stomacul din cauza ta.” Pare de necrezut dar știi cât de bine funcționează trucul acesta? Mulți oameni sunt „vinovații fără vină”. Probabil că fiecare dintre noi am trecut printr-o situație asemănătoare cu cineva în care ne simțeam vinovați de suferința lui. 

 Eu însămi m-am surprins uneori făcând asta. Și totuși am reușit să scap de vine ce nu îmi aparțin stabilind granițe clare. Întrebările ca cele de jos te pot ajuta să clarifici situația:

  • Care este partea mea de responsabilitate din povestea aceasta? R: Faptul că am făcut o invitație la film.
  • Care este partea celuilalt de responsabilitate? R: Faptul că a acceptat invitația
  • Al cui este eșecul picării examenului? R: Al celeilalte persoane

 Răspunsurile la aceste întrebări dovedesc clar că fiecare are partea lui de responsabilitate și faptul că ai avut o inițiativă nu te poate face responsabil de eșecul celeilalte persoane care are putere de decizie în ceea ce o privește.

Același lucru este valabil și pentru suferință. Nimeni nu te poate acuza că ești responsabil de suferința lui pentru că este a lui, nu este a ta. El ca persoană diferită de tine avea posibilitatea să evite să fie victima suferinței cauzate de o acțiune ce tu ai întreprins-o. 

Când alegem să avem încredere în cineva, să îi dăruim iubire, afecțiune, să ne creăm așteptări în legătură cu ea, toate aceste lucruri sunt decizii care ne aparțin și în absența cărora nu am fi ajuns în situația de față. Nu spun că suferința este ceva ce trebuie să eviți în permanență, cu toții ne expunem la acest risc uneori asumându-l, alteori nefiind conștienți de el. Probabil că pe viitor voi scrie un articol pe această temă în care voi explica rolul suferinței în viață fiecăruia.

8. Nu accepta fără să discerni părerea celorlalți despre tine. Fie că îți oferă un feedback pozitiv, fie că îți oferă unul negativ învață să nu respingi categoric aceste păreri ci mai degrabă ține-le o vreme și analizează-le. Te pot ajuta să te cunoști mai bine. În plus, fiecare om are dreptul la o părere fie ea și în contradicție cu ceea ce crezi tu. 

 Nu te strădui să fii pe placul tuturor pentru că nu vei reuși și te vei trezi că ai consumat o cantitate imensă de energie fără a avea rezultatele dorite. Aici mie îmi place să spun „Nu toți mă plac, nu toată lumea are gusturi bune!” 🙂 Este suficient să fii tu însuți împăcat cu tine și să te placi și să te apreciezi exact cum ești. Apoi pregătește-te să întâlnești oameni care te vor admira dar și oameni care nu te vor plăcea. Treci zâmbind printre toți și continuă să rămâi tu însuți. Când știi bine cine ești, părerea celorlalți nu te mai sperie și nici măcar nu te mai intrigă. Poate doar te amuză.

9. Învață să ai grijă de tine și de corpul tău. Este important să fim îmbrăcați cu hainele care ne plac și ne reprezintă, care ne evidențiază feminitatea și masculinitatea, este important să mirosim frumos și să ne placă nouă înseși. Pentru noi femeile, un machiaj discret dar care să ne pună în  valoare poate face minuni. La fel și modul în care ne aranjăm părul.  Toate acestea sunt esențiale pentru că ne ajută să ne simțim bine cu noi înșine și să fim siguri pe noi în situațiile cu care ne confruntăm. Nu înseamnă că trebuie să fim devenim excesiv de preocupați de aspectul nostru fizic pentru că riscăm să neglijăm alte aspecte care contribuie de asemenea la încrederea în noi înșine. 

Tu cât de mult îți iubești corpul? În această viață îți este dat un corp pe care să îl accepți și să îl iubești pentru că altul nu vei mai avea. Dacă ești nemulțumit de aspectul tău fizic și poți face ceva să-l schimbi (de exemplu să slăbești câteva kg sau să ai un aspect îngrijit), atunci fă un plan pentru a reuși (vezi mai sus punctul 2 și 3). Dacă nu poți schimba aspectele care nu îți plac, atunci împacă-te cu ideea și învață să te apreciezi așa cum ești. Ignoră standardele create de massmedia, standardul ești chiar tu.

10. Imaginează-ți că în interiorul tău există o ființă divină care are o dragoste nemarginta pentru tine însuți. Dragostea aceasta se revarsă către tine și te umple de energie pozitivă. Nu trebuie să fii neapărat religios sau să crezi în Dumnezeu așa cum îl descriu diverse religii. Trebuie doar să conștientizezi că în tine se află divinul.

Îmi aduc aminte de o perioadă din viața mea în care mă simțeam lipsită de încredere în mine și aveam senzația că nimic din ce făceam nu avea sens. Atunci am întâlnit pe cineva care mi-a spus cât de importante sunt mesajele pozitive în viața noastră și care este efectul miraculos pe care îl au aceste mesaje atunci când sunt repetate în mod regulat zilnic o perioadă mai lungă de timp. Dintre toate mesajele acelea există unul pe care nu l-am uitat și care m-a ajutat să mă regăsesc. Acesta sună cam așa: „Sunt un copil iubit al lui Dumnezeu. Dumnezeu mă iubește.” Am simțit aceste cuvinte în străfundul ființei mele și apoi imediat m-am întrebat: „Daca Dumnezeu este în mine și mă iubește cu atâta grijă și bunătate, cine sunt eu să nu mă iubesc?”  

Sursa foto: lumealaurei.ro

Sursa foto: lumealaurei.ro

 11. Împacă-te cu trecutul și cu persoanele care fac parte din el. Fiecare dintre noi avem lucruri din trecut care ne afectează viața atâta vreme cât nu ne împăcăm cu aceste lucruri și mai ales cu oamenii care au luat parte la ele. Fie că este vorba de familia noastră, de prieteni sau de foste iubiri, acestea ne bântuie ca o fantomă până când alegem să ne împăcăm cu evenimentele care ne-au traumatizat sau ne-au lăsat răni într-un fel. Cum poți face asta? Încercând să comunici deschis cu cei care te-au ranit dacă mai ai această posibilitate, să îi înțelegi, să încetezi să îi mai judeci și asumându-ți responsabilitatea pentru rănile tale în ciuda faptului că ei sunt cei care au contribuit la aceste răni. Așa cum am spus, exista posibilitatea să te ferești, să ai abilitatea de a opri acțiunea acelor oameni sau de a nu lăsa să te afecteze acțiunile lor. Există copii care au supraviețuit marelui Holocaust și care s-au dezvoltat normal și au avut o viață normală. Știu că suntem diferiți, gradul de sensibilitate diferă de la om la om dar până la urmă asumă-ți ființa ta așa cum e ea, sensibilă sau mai puțin sensibilă și încetează să mai dai vina pe ceilalți sau pe soartă pentru tragediile din viața ta. Începe să crești. 

 

 Toate aceste aspecte te vor ajuta să îți regăsești încrederea în tine și să te simți bine în pielea ta. Dacă ești norocos te vei simți chiar recunoscător vieții pentru toate darurile de sănătate, relații și resurse personale. Uneori îmi place să spun că norocul și-l face fiecare cu mâna lui. Doar uneori.

 Sursa foto slide: www.femeiastie.ro

 

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis