Continuare…Despre pretul platit de consumatorii de proteine animale (sau despre sindromul vacii nebune) (1)

Cu aceste randuri, vreau sa lansez urmatoarea provocare: Tu stii sau ai auzit despre filonul trans-familial? Daca nu stii inca, poti citi acest articol pentru a intelege informatiile de baza pe care isi duce existenta acest complex concept.


Filonul trans-familial este asemenea unui arbore multiramificat. El contine fiecare membru inca de la inceputurile familiei si pana in prezent. Filonul acesta incorporeaza fiecare istorie a fiecarui membru indiferent daca cei care il contin sunt de acord sau nu. Destul de des, pot aparea conflicte intre generatii, tensiuni generate de evenimente traumatice sau chiar comportamente si decizii neacceptate ale oamenilor din acea familie. In acest fel isi fac aparitia secrete de familie, cripte si fantome.

Suna un pic creepy, nu-i asa? Dar asa se intampla. Legea dupa care se guverneaza filonul trangenerational este UNITATEA. In acest fel, el se lupta sa integreze, comportamente neacceptate, decizii blamate, evenimente nedorite si mai ales persoane excluse din familie chiar si dupa ce acestea isi incheie existenta in aceasta lume. Poate ca te intrebi cum este posibil asa ceva in absenta persoanei care joaca rolul eroului principal. Ei bine, filonul se foloseste de membrii aflati in viata, transmitandu-le la nivel inconstient secretele care se doresc a fi ingropate de ceilalalti.

Legat de secretele familiale, exista mai multe situatii si anume: in familia respectiva se vorbeste despre faptul ca exista un secret cu legatura la un anumit membru dar acest secret nu este dezvaluit si nu se vorbeste despre el; sau nici macar nu se aminteste niciodata de existenta unui secret desi el exista. In ambele cazuri, secretul se transmite prin pozitia corporala, gesturi, mimica, atitudini iar in primul caz acest secret este incorporat si redat prin comportamente nevrotice, abuz de droguri, dependenta de alcool, boli somatice,infractionalitate, repetitii ale istoriei nedorite. In ultimul caz secretul se transmite in mod criptic si se concretizeaza in psihoze cum ar fi de exemplu schizofreniile.

Fantoma desemneaza exact persoana in jurul careia s-a creat secretul in timp ce cripta reprezinta persoana care a receptionat la nivel inconstient secretul si care il manifesta intr-un fel sau altul. Pentru a intelege mai bine aceste concepte cred ca este nevoie de exemplificare. Sa luam ca exemplu un bunic ce a fost dependent de jocuri de noroc si a pierdut averea familiei si casa la aceste jocuri. Secretul este destul de bine pastrat, generatiile viitoare refuza sa vorbeasca despre bunicul, in jurul lui se creaza mister si acest fapt nu ramane fara repercursiuni in viata nepotului sau care in mod total inexplicabil devine dependent de heroina. Intr-un mod simbolic, acest nepot manifesta comportamentul nedorit al bunicului despre care se refuza sa se vorbeasca. Este de fapt tot o dependenta la mijloc desi de alta natura dar ambele foarte costisitoare. Sesizezi asemanarea? Poate in mod normal ai tendinta sa te gandesti ca secretul este pastrat pentru a proteja generatiile viitoare. In realitate, secretul este bine pastrat pentru a proteja persoana care a trait evenimentele nedorite, respectiv bunicul.  Punerea in scena a comportamentului nedorit este de fapt inca o sansa care se ofera familiei pentru a decripta secretul si a-si integra atat istoria dar mai ales persoana care a trait-o. Este felul bunicului de a exista inca odata si de a cere sa fie acceptat si integrat in familie. Daca nu se intampla acest lucru, comportamentul se poate croniciza la generatiile urmatoare. Cu cat un secret este mai vechi, cu atat manifestarea lui este mai violenta in randul celor care il incorporeaza. In acest caz, fantoma este bunicul, iar cripta este reprezentata de nepotul acestuia.


Un alt exemplu ar putea fi o matusa care s-a indragostit de un barbat pe care familia nu l-a acceptat niciodata si mai mult decat atat au conditionat-o sa renunte la marea ei dragoste. Mai departe s-a evitat sa se vorbeasca despre aceasta experienta dar peste doua generatii o tanara adolescenta se indragosteste exact de un barbat care nu numai ca nu corespunde statutului sau social dar este si infractor. Este inca o sansa a familiei de a decripta mesajul secret despre matusa si de a-si integra experienta. Cu alte cuvinte, istoria se repeta. Mecanismul care sta la baza acestor repetitii si repuneri in scena a evenimentelor marcante este conceptul de loialitate. Astfel, in inconstientul familial exista doua tipuri de mesaje care sustin existenta acestei loialitati:
1.    Te voi urma. Cu alte cuvinte, din loialitate pentru tine, voi repeta istoria ta. In acest fel imi sustin apartenenta la aceasta familie;
2.    Voi plati eu pentru tine. In acest caz, descendentii isi asuma faptele antecesorilor si le cara in spate ispasind pedeapsa in locul celor dintai. Este ca si cum ar fi ales sa poarte in spate crucea lui Iisus, astfel ei cred ca se achita datoria antecesorilor. In realitate nu se intampla acest lucru, datoria ramane neplatita, numai ca in loc de unul care poarta crucea, acum sunt doi.
Daca privesti cu atentie un copac vei vedea ca ramurile afectate de uscaciune nu dispar, ele raman acolo dar influenteaza celelalte ramuri sanatoase. La acest nivel (si eu personal cred ca nu numai la acesta) noi, oamenii suntem interconectati. Si la acest nivel ne influentam vietile fara sa constientizam poate impactul pe care il pot avea deciziile luate de noi pentru generatiile viitoare dar mai ales modul de a comunica in familie despre toate aceste decizii.

Astfel ajung la o vorba mai veche: lucrurile nespuse dor mai mult decat cele spuse!

Daca te afli intr-o astfel de familie, in care exista un secret despre care se evita sa se vorbeasca incearca sa decriptezi mesajul pentru a fi sigur ca acel secret nu iti afecteaza chiar viata ta. Cum poti face asta? Prin comunicare. Dupa ce se comunica acel secret apare si un travaliu de iertare a stramosului si de reintegrare a lui pe filonul familial. Nu este usor acest demers. De fapt este destul de complex si implica readucerea in scena a unor dureri deja ingropate si este foarte posibil sa intampini rezistente din partea celor care apara secretul. Dar merita sa incerci.

Te intrebi de cand un membru incepe sa apartina filonului familial? Chiar de cand se afla in burtica mamei. Daca din diverse motive mama a ales sa faca un avort, acest lucru nu inseamna ca embrionul acela nu mai apartine filonului. Este bine sa existe ritualuri de recunoastere a acelui membru. De exemplu, o lumanare aprinsa in amintirea lui ar putea fi un ritual care desemneaza recunoasterea celui pierdut.

In psihoterapie, instrumentul de decriptare a secretului este genograma si dramagenograma. Genograma este un instrument care seamana cumva cu arborele genealogic. Studierea genogramei incepe de la subiectul care a venit la psihoterapie si apoi se merge mai sus catre parinti, frati ai parintilor, verisori, parinti ai parintilor si tot asa, pana la cel mai vechi stramos cunoscut in familie. Se parcurg patru categorii de informatii pentru fiecare in parte:
1.    Informatii despre varsta, studii, hobby-uri, pasiuni, vise, perspective, stare civila
2.    Informatii despre ce spun ceilalti despre aceasta persoana si cum se vede ea pe sine
3.    Istoric al bolilor
4.    Evenimente cheie din viata persoanei respective
Apoi pe masura ce se merge cu studiul genogramei spre stramosi, se fac legaturi despre repetitii, identificari si contraidentificari din familie.

De obicei, membrii care au asistat direct la evenimentul ce urmeaza sa se transforme intr-un secret pot adopta mecanismul identificarii cu persoana care a savarsit „delictul” sau din contra isi pot asuma contraidentificarea.
Identificarea cu un stramos este mecanismul prin care o persoana se vede ca fiind asemenea (identica) acelui stramos si mai mult decat atat poate repeta comportamentul acelui stramos cu ajutorul acestui mecanism.
Contraidentificarea este mecanismul prin care cineva isi traieste viata pe principiul ”Asa nu!”. Ea se dezvolta pe principiul opusului persoanei cu care se contraidentifica. De exemplu, daca un stramos iubea muzica populara, persoana in cauza are tendinta sa respinga acest gen de muzica, daca stramosul fuma, desi el poate simte nevoia sa fumeze isi va reprima aceasta nevoie din frica de a nu semana cu antecesorul sau. De obicei aceste mecanisme de identificare cat si de contraidentificare se transmit la prima generatie din parinte in copil, urmand ca la generatia ce va veni sa se infiltreze mecanismele inverse. Astfel, un nepot va manifesta comportamentul bunicului pe care parintele sau l-a blamat si cu care a fost mereu in conflict (ca in exemplul de mai sus).

Ceaa ce nu inteleg uneori oamenii este ca nu este suficient sa blameze un comportament al unei persoane din familie pentru ca acesta sa nu se manifeste in viata lor. Din contra, neacceptarea atrage dupa sine tensiuni. Aceste tensiuni se cer a fi solutionate la un moment dat iar filonul va sacrifica persoane din generatii viitoare pentru a le rezolva si integra.

De aceea dincolo de identificare sau contraidentificare, este bine sa afli exact ceea ce ai tu nevoie, in pofida diferentelor sau asemanarilor care pot exista intre tine si ai tai si sa iti dezvolti propriul potential unic si valoros. Pentru acest lucru este nevoie de granite. Sa stii cine esti si ce poti, de unde si pana unde esti tu si de unde incepe celalalt. Cand detii aceste granite mesajul criptic nu se mai poate infiltra in inconstientul tau, dar va cauta alta persoana mai permeabila in acest sens.
Cu legatura la articolul precendent, se pare ca oamenii din Papua Noua Guinee transpuneau la modul fizic nevoia de a-i readuce printre ei pe cei care i-au perdut. Dar psihicul uman este atat de complex incat nu este nevoie sa ingeram cadavrele celor dragi ca sa ii purtam vii mai departe. Apropo, tu iti traiesti viata ta sau pe cea a bunicului tau?

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Zz-DJr1Qs54]

Sursa foto:

http://www.parkeharrison.com/counterpoint
http://www.healersnews.net/family-trans-generational-healing1.html

Pentru o lectura mai ampla pe aceasta tema, recomand: Analiza transgenerationala in terapia unificarii scrisa de Iolanda Mitrofan si Denisa Stoica. Sunt multe scrieri pe aceasta tema dar aceasta carte cred ca poate fi inteleasa si de cineva care nu activeaza in domeniu.

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis