Ce este un plan terapeutic personalizat?
Planul terapeutic include ipoteze de lucru pe care psihoterapeutul le verifica intotdeauna cu persoana care apeleaza la terapie dupa ce a avut loc evaluarea initiala in care au fost adunate informatii relevante. Apoi contine obiective ce sunt stabilite impreuna cu beneficiarul. Obiectivele pot fi pe termen lung, insa pot fi stabilite si pentru fiecare sedinta in parte, in functie de problematica clientului. Metoda de lucru este de asemenea un punct esential in psihoterapie. In functie de ce i se potriveste clientului, psihoterapeutul propune tehnici si metode de lucru. Unii clienti raspund mai bine la o abordare cognitiv comportamentala, altii pot raspunde mai bine la o abordare psihodramatica, sau altii dimpotriva, la o abordare existentialista, etc.
De ce este necesar un plan personalizat de terapie in cura psihoterapeutica?
Uneori oamenii imi cer retete prestabilite la problemele pe care le intampina. Totusi, psihoterapia are privilegiul unic de a se mula in mod personalizat pe fiecare caz in parte. La acest aspect ma refer cand spun ca in cadrul terapiei creez planuri de terapie individualizata. Fiecare persoana este unica. Are un context unic si cel mai probabil are un set de resurse proprii sau venite de la persoane importante din viata lui, care nu sunt perfect identice cu ale altei persoane chiar daca poate trece prin situatii similare. Iar in aceasta situatie, modul de lucru si interactiunea dintre client si psihoterapeut este unica. Evident, pentru toate acestea e nevoie de timp si motivatie pentru ambele parti implicate.
Inca un punct care da unicitate fiecarei relatii terapeutice…
Pe langa toate acestea, descrise mai sus, o mare importanta o are chiar relatia reala dintre psihoterapeut si pacient, relatie unica pentru fiecare persoana. Din aceasta pot iesi subiecte importante de abordat si clientul invata cel mai bine pentru ca terapeutul ii ofera oportunitatea de a crea o relatie bazata pe respect si incredere, un atasament securizant, in care primul sa isi creeze o prima relatie sanatoasa care poate fi reper pentru relatia cu ceilalti oameni. Altfel spus, ca sa imi creez relatii sanatoase in viata mea, am nevoie sa vad cum arata una. Psihoterapeutul actioneaza ca un parinte hranitor iar clientul are ocazia de a fi continut asa cum este de fapt, acest lucru dandu-i un sentiment de siguranta si simtindu-se iubit si acceptat, gasind astfel puterea de a-si transforma punctele slabe in puncte forte care sa ii transforme viata in mod pozitiv.
SERVICII
DATE DE CONTACT
0742298577
cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com
Bucuresti, Romania
Comenteaza
You must be logged in to post a comment.