Gratie Ionelei, saptamana aceasta am meditat mai mult decat o fac de obicei, la ~Iubire~. Sunt o multitudine de carti in care este descris acest sentiment frumos, unic si controversat tocmai prin diferentele de perceptie de la om la om in ceea ce il priveste.
Acum ceva timp am mai scris un articol in care am spus ca iubirea nu este eterna. Si continui sa cred acest lucru, iar aici nu ma refer doar la iubirea din cuplu, ci la absolut toate iubirile din relatiile interpersonale pe care ni le-am stabilit si continuam sa le stabilim de-a lungul timpului (exceptie facand poate iubirea unui parinte pentru copilul sau). E drept ca iubirea care are mai multe sanse sa se termine mai repede decat celelalte este cea de cuplu dar asta pentru ca este mult mai complexa decat celelalte, este presarata si de pasiunea, dorinta ori fanteziile sexuale (intimitatea sexuala) ale fiecaruia si nu in ultimul rand de intimitatea emotionala profunda care se creaza in mod natural. Este relatia in care fiecare ne construim in mod constient sau nu cele mai multe asteptari si poate si cele mai variate. Este investitia suprema.
Legat de iubirea de orice fel, cineva mi-a spus odata ca atunci cand iubesti pe cineva nu il dezamagesti. Din contra, atunci cand iubesti pe cineva si iubirea este impartasita ai cele mai multe sanse sa il dezamagesti sau sa te dezamageasca. Intensitatea dezamagirii este direct proportionala cu intensitatea implicarii in relatie, a afectiunii si iubirii pe care ti-o poarta sau i-o porti persoanei respective. Daca persoana care te-a dezamagit nu ar conta pentru tine, nu ai putea trai nicio dezamagire vis-a-vis de ea. Poate ca nu isi planuieste nimeni sa dezamageasca pe cineva, insa, asa cum imi place mie sa spun, suntem fiinte in continua schimbare insa asteptarile create de noi au un caracter static, si chiar daca exista posibilitatea ca si ele sa se schimbe, nu o fac in acord perfect cu momentul in care persoana vizata se schimba. Nu lipsa iubirii este responsabila aici, ci faptul ca exista un decalaj intre aceste 2 schimbari si tocmai din acest motiv este posibil sa avem momente cand suntem suparati pe anumite persoane din viata noastra. Cand traiesc astfel de momente sunt absolut constienta ca le traiesc tot datorita mie, a asteptarilor pe care mi le-am creat singura cu ajutorul modului in care am investit in persoana respectiva. Acest lucru nu imi diminueaza suferinta, insa ma ajuta sa trec mai repede peste aceste momente si sa imi reorganizez sistemul de asteptari si gradul de investitie din acea relatie importanta pentru mine. La acest nivel, nimeni nu este responsabil de suferintele noastre indiferent de comportamentul sau. Este vorba despre alegerea noastra de a ne crea niste asteptari fara sa ne asumam riscul ca persoana de langa noi se poate schimba. Cand accepti aceasta idee, a schimbarii, ii oferi o dovada de iubire celui/celei important(e) pentru tine.
Alta idee care mi-a venit legata despre iubire, este ca pe parcursul relatiei poti vedea ca cel de langa tine are anumite insusiri care in dex sunt definite ca defecte dar mie nu imi place sa le numesc asa pentru ca suna prea tehnic iar continutul acestora difera de la caz la caz. Aceste lucruri care datorita societatii, regulilor sociale formale sau mai putin formale impuse de aceasta din urma sunt privite ca fiind gresite, tu ajungi sa le iubesti din toata inima. E ca atunci cand iti este prea foame si mananci atat de repede incat nu observi ca te-ai murdarit la gura iar celalalt rade si iti spune fara sa se supere pe tine sau pe situatie: „Vezi ca ai ceva aici, iubitule!” iar el raspunde: „De asta esti tu aici, iubito!” si o saruta. In acest fel, iubirea ne ajuta sa crestem impreuna.
Si acum, in incheiere, am sa scriu despre una dintre dovezile de iubire pe care le-am primit si care mi-au venit in minte in timp ce am meditat la minunata iubire.
Aceasta dovada de iubire ma face sa zambesc de cate ori imi vine in minte, chiar si acum cand scriu, si este legata de nepotelul meu care acum este in clasa I si surprinzator sau nu, afectiunea si mai ales manifestarea ei fata de mine nu s-a diminuat inca, desi pe parcursul timpului a capatat diverse forme (iata si prezenta schimbarii). In obrazul stang, el face o gropita adanca adorabila atunci cand rade si intotdeauna cand il vad asa ii spun: „Ce gropita frumoasa ai in obraz!” – in acelasi timp ii ofer un pupic dulce. Ultima data cand am facut asta, el m-a rugat sa rad, sa vada daca si eu fac gropita in obraz, asa ca i-am facut pe plac, mai ales ca nu era greu daca ma uitam la figura lui serioasa. Asa ca el s-a uitat cu atentie si mi-a spus cu o fata luminata si zambareata: „Si tu ai gropita in obraz!”, apoi m-a pupat exact unde zicea el ca am gropita. De atunci, de cate ori ma uit in oglinda, mi se pare ca o vad – gropita. Si iti jur, ca imi pare din ce in ce mai adevarata. Parca se contureaza in fiecare zi mai mult. Asta inseamna ca iubirea face minuni.
Asa cum am scris si la postul Ionelei, cred ca atunci cand iubesti, in prezenta persoanelor iubite te simti un om mai bun. Iubirea face ca totul sa fie posibil.
SERVICII
DATE DE CONTACT
0742298577
cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com
Bucuresti, Romania
PROGRAM CABINET
Luni – Vineri | 12:00 – 20:00 |
Sambata | 10:00 – 15:00 |
Duminica | Inchis |
Leapsa … cu situatii imposibile…[Transmit mai departe la: Scorpio, Geanina Pruteanu, Ana Maria si Ionela. Oricine vrea si ii face placere sa raspunda la intrebarile de mai sus e rugat sa o faca.]
Iubirea este extraordinara, sigur poate face minuni. Doar ea.
iubirea…da, iubirea…
e inscrisa in ADN ul nostru sub motivul perpetuarii speciei (tind sa cred)..astfel ca oricat am incerca..va fi mereu prezenta, dorita, respinsa..si iar acceptata..suntem asa mici intr-o lume asa mare….
IUBIREA SI DRAGOSTEA – seamana izbitor dar, te rog sa nu le incurci ! Si am sa-ti spun pe scurt cam ce inseamna una si alta. Prin dragoste intelegem ca iubim pe cineva sau ceva pentru ca…
Prin iubire intelegem ca iubim pe cineva fara motiv si asteptari !
Eu cu ajutorul blogului meu doresc sa raspandesc cat se poate de mult aceasta tema.
E o perspectiva frumoasa si interesanta.
Succes!
Eu cred că de fapt noi ne găsim partenerii compatibili nu după calităţile pe care le au, ci după defecte. Sunt defectele pe care le vezi, le ştii, nu te deranjează sau îţi plac. Cât despre iubire: este ceva ce evoluează sau involuează – cea de cuplu de obicei. Iubirea într-o căsătorie nu dispare, nu se stinge, dacă nu laşi asta să se întâmple şi dacă conştientizezi miracolul ce ţi s-a întâmplat (vi s-a întâmplat). Dacă la început relaţie este mai degrabă fizică, cu fluturi în stomac şi priviri sorbite, faza următoare este o adaptare, o obinuinţă (bună, zic eu) a unuia cu celălalt. După asta, dacă treci prin multe încercări şi relaţia iese câştigătoare – se formează o simbioză, o necesitatea a celuilalt. Cuplurile în vârstă ajung la relaţia asta. De asta după ce se stinge unul dispare şi celălalt. Durerea este mare, dar lipsa celuilalt, ca şi lipsa unor organe, te macină. Aşa cred eu, cel puţin. Singura iubire ce nu se schimbă în intensitate şi fel de manifestare este cea de părinte, dar şi acolo – unii oameni pe lângă iubire simt mândrie, fericire că au copilul respectiv, pe câtă vreme alţii iubesc şi suferă de multe ori.
Bine ai venit aici!
Iti multumesc pentru comentarii. Am simtit optimismul si voia buna din ele.
Iti multumesc si pentru ca ti-ai expus aici parerile din care putem invata cu totii si iti sunt recunoscatoare ca mi-ai dat ocazia sa te descopar. Cu atat mai mult cu cat iubesc cartile.
Ceea ce ai spus aici legat de cuplu, imi pare ca am cuprins si eu intr-un articol mai vechi. Sau poate nu atat de clar ca si tine, dar ideea imi pare a fi aceeasi.
http://cronicileunuipsihoterapeut.wordpress.com/2012/01/20/el-si-ea-the-story-never-ends/
Iti multumesc pentru vizita si te mai astept!
Poţi fi sigură că mă vei vedea, citi, pentru că m-am abonat la tine. Îmi place cum scrii, ce scrii şi cred că este un câştig pentru mine să te citesc. Este adevărat – sunt optimistă şi râd mereu. Hazul, în general, şi hazul de necaz m-au ajutat mult în viaţă. Văd viaţa diferit pentru că am avut, din copilărie o boală care m-a încercat. Poate de asta orice zi o văd, în general frumoasă, iar problemele inerente ale vieţii nu mă afectează atât de mult, sau pe termen îndelungat. Fac distincţie între lucrurile importante şi nimicuri. Cât despre iubire – eu zic că dacă de la bun ai parte de încercări şi trebuie să faci faţă unor probleme, relaţia se dizolvă sau se solidifică, în funcţie de calitatea sentimentelor.
Este o adevarata onoare pentru mine sa primesc astfel de aprecieri din partea unui om atat de citit ca tine.
Acum am vazut si fallow-ul de la tine, fara sa stiu ti-am dat si eu fallow, nu m-am putut abtine cand am vazut universul fascinant de la tine. Si apropo, cred ca ideile instantanee sunt cele mai valoroase pentru ca din ele se fructifica adevarate diamante.
Multi dintre noi trecem prin astfel de incercari. Dar cu perseverenta, vointa si mai ales iubire de viata reusim sa ne ridicam deasupra acestora si sa dam ce e mai bun din noi. Si ma bucur ca esti aici sa imi intaresti aceasta idee tocmai prin exemplul pe care il oferi.
Acum tocmai am terminat de vizionat filmuletul pe care l-ai impartasit aici cu noi. Ne-am regasit pe noi, venusienele, am regasit si martienii si m-am amuzat teribil datorita umorului cu care sunt relatate toate aceste diferente care uneori ne despart si alteori ne unesc. 🙂
Onoarea e de partea mea. Mă bucur că-ţi place blogul meu, dedicat tuturor interesaţilor de lectură, chiar dacă iniţial mă gândeam să scriu pentru cititorii mei direcţi. Pe urmă mi-am dat seama că pe ei îi pot convinge vorbindu-le, aşa că este chiar mai bine că mă citesc alţii care nu mă cunosc.
Mă bucur că ţi-a plăcut filmuleţul. Allan Peace este unul din autorii interesanţi, care a găsit felul cel mai potrivit să povestească lumii despre multe probleme legate de psihologie, sociologie şi limbajul trupului între parteneri sau în mediul de afaceri. Cărţile lui au apărut, parcă, la Curtea-Veche, cel puţine alea pe care le-am văzut sau citit eu (la Târgul de carte, de la Deva). Amuzante, ca şi filmuleţul de mai sus, ridică probleme, rezolvă probleme şi face posibilă cunoaşterea sexelor la un nivel pe care omul fără pregătire nu prea are cum s-o realizeze. Femeile merg pe intuiţie, bărbaţii pot să analizeze logic … sau nu 🙂
iar eu ma bc sa va citesc pe amandoua!nah ca m-am bagat si eu! 🙂 :*
Foarte bine. Te asteptam! 🙂 :*
Este bine aşa, cu cât mai mulţi, cu atât mai bine.
>:D<
Si eu am scris despre subiecte asemanatoare din cate observ, de exemplu referitor la schimbarile de caracter http://adelaivascu.wordpress.com/2012/05/10/cine-te-iubeste-cu-adevarat-te-iubeste-asa-cum-esti-adevarat-sau-fals/ si la asteptarile prea mari intr-un cuplu http://adelaivascu.wordpress.com/2012/03/29/erau-odata-marioara-si-cu-gica/. Foarte adevarat si ma bucur sa citesc in detaliu ceea ce gandeam si eu!
[…] Negură, Şiraguri de mărgele, Recenzii de lectură, Cinemateca Trisk, Iulia Radu, LaFeeBlanche, Cronicile unui psihoterapeut, Istorii regăsite, Andreotti – Cu capul în nori 45.871459 22.902408 Share […]
[…] burlac, Cinemagazin , Laura Meleacă – Cinemateca Trisk, Absolut obişnuit, Convieţuire, Cronicile unui psihoterapeut, Andreotti – Cu capul în nori, Fructitza .carte şi film, Innerspacejournal, Istorii […]