PUTÉRNIC ~că (~ci, ~ce) (în opoziție cu slab) 1) (despre ființe sau despre părți ale corpului lor) Care are o mare putere fizică; voinic; tare. 2) Care rezistă la acțiunea forțelor din afară; tare; dur; solid. Stâlp ~. Gard de fier ~. 3) (despre mașini, motoare, mecanisme etc.) Care are putere mecanică mare. 4) (despre sunete, lumini etc.) Care are intensitate sporită; intens. 5) (despre medicamente) Care acționează cu putere. 6) (despre acțiuni, procese, fenomene) Care se produce cu putere. Ploaie ~că. 7) (despre sentimente, senzații) Care se caracterizează prin profunzime. 8) (despre persoane oficiale, colectivități, organizații, state etc.) Care se bucură de autoritate și influență. 9) fig. Care este important prin conținut sau valoare.
SLAB2 ~ă (~i, ~e) 1) (în opoziție cu gras) Care nu are sau are puțină grăsime; care nu este gras. Cal ~. Carne ~ă. ◊ ~ de-l suflă (sau bate) vântul (sau ~ de-i numeri coastele) care este foarte slăbit; jigărit; sfrijit. 2) (în opoziție cu puternic) Care are o constituție lipsită de vigoare; gingaș; firav; plăpând; delicat. Copil ~. 3) (în opoziție cu tare) (despre persoane și despre manifestările lor) Care nu este înzestrat cu destulă forță morală; lipsit de fermitate. Voință ~ă. ◊ Punct ~ parte vulnerabilă, ușor atacabilă; loc sensibil. ~ de fire (sau de caracter) care este lipsit de voință. ~ă nădejde puțin probabil. 4) (în opoziție cu tare) (despre obiecte) Care nu rezistă la acțiunea forțelor exterioare; lipsit de trăinicie; șubred. 5) (în opoziție cu bun) Care este lipsit de calități bune; rău. Lucrare ~ă. Memorie ~ă. 6) (despre acțiuni, fenomene etc.) Care are intensitate redusă; mic. Vânt ~. Lumină ~ă. 7) (despre organe) Care manifestă insuficiență funcțională. Inimă ~ă. ◊ ~ de minte care are facultăți intelectuale limitate; mărginit; redus. 8) (despre mirosuri, substanțe, băuturi etc.) Care are o concentrație mai mică decât cea obișnuită
Ma gandeam ca nu stiu cum sa incep acest articol dar mi-a venit ideea sa caut in DEX despre doua cuvinte cheie (definite mai sus) care vor reprezenta tematica randurilor ce vor urma. Desi, poate deja cum ti-ai dat seama va fi vorba despre doua insusiri de personalitate a fiintelor umane, am lasat intreaga paleta de sensuri pe care o poate avea fiecare cuvant, dar nu intamplator; mi-am dat seama ca si celelalte sensuri pot fi aplicabile pe oameni.
Te intrebi vreodata daca tu esti o persoana puternica sau mai putin puternica, sa zicem slaba? Te gandesti cum te afecteaza asta si ce imagine ti-ai creat in fata celorlalti? Te framanti des pe aceasta tema si ti-ai dori sa fii considerat un om puternic, care infrunta totul cu capul sus? Si nu doar sa fii considerat de ceilalti, dar mai ales sa te consideri tu puternic, si bineinteles sa fii? Te gandesti ca oamenii puternici ies intotdeauna invingatori si iti doresti si tu asta dar nu stii de unde sa incepi?
Vreau sa iti dau cateva vesti care te-ar putea ajuta in acest sens.

Nu exista putere fara slabiciune asa cum nu exista alb fara negru. Ti-ai imaginat vreodata ca oamenii se impart in doua categorii, mai precis, o categorie de oameni puternici si o alta de oameni slabi? Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. De fapt un om detine in aceeasi masura atat putere cat si vulnerabilitate. Pe cat poate fi de puternic uneori, pe atat poate dovedi neputinta alteori. E ca si cum ai tine o moneda in palma; Faptul ca are ca parte vizibila, pajura, nu inseamna ca ea nu detine si un cap pe cealalta parte. Cam asa este si in ceea ce priveste personalitatea unui om. Un om care manifesta iubire, si bunatate, nu inseamna ca nu detine si polurile opuse, respectiv ura si rautate. Daca faci parte din categoria oamenilor puternici, acest lucru nu inseamna ca nu poti fi niciodata slab. Ci mai degraba, inseamna ca in majoritatea situatiilor, alegi sa nu te dai batut si iti folosesti toate resursele care te pot ajuta sa iesi cu bine din acea situatie.

Fiintele umane recunosc atat puterea cat si slabiciunea pentru ca le poseda pe ambele. Nicio persoana nu ar putea recunoaste in altii slabiciunea daca ea insasi nu ar detine-o. Ca sa intelegi si mai mult cum sta treaba asta, gandeste-te la situatia in care te-ai intalni cu un negru, vorbitor de somaleza, tu fiind roman si nestiind macar o boaba din aceasta limba de pe pamantul african. Nici nu vei sti sa o identifici macar avand in vedere ca nu ai intrat in contact macar odata cu aceasta limba (deci in creierul tau nu exista niciun folder cu informatii lingvistice somaleze). Cam la fel se intampla si cu trasaturile de personalitate pe care le identificam unii la altii. Se intampla sa recunoastem la altii perfiditate, impulsivitate, logoree, invidie si poate sa ne enerveze si sa respingem toate astea, deoarece si noi le continem in partea noastra de umbra (partea intunecata a persoanalitatii neacceptate sau neconstientizate de catre ego). La fel, putem admira la altii delicatetea, finetea, rafinamentul, inteligenta, bunatatea, si sa nu fim constienti ca de fapt si noi le detinem, dar am ales sa nu le mai manifestam. De fapt, cand intalnim prea des o persoana care detine o anumita caracteristica pe care o respingem, sa zicem minciuna, este un semn ca am negat prea mult la propria persoana minciuna. Este foarte probabil sa existe segmente in viata noastra in care mintim fara sa ne dam seama. Putem minti persoane dragi sau mai mult, pe noi insine. Este bine sa reflectam mai mult asupra acestui aspect cand universul se incapataneaza sa ne confrunte cu aceeasi situatie sau acelasi gen de persoane in mod repetat. Cand vei reusi sa iti clarifici problema, vei constata cu uimire ca acele persoane au disparut din viata ta, sau pur si simplu nu mai manifesta acea latura pe care tu o blamai adineauri.
Faptul ca nu iti recunosti vulnerabilitatile nu inseamna ca ele dispar si nici ca esti mai puternic. O persoana cu adevarat puternica, este in permanenta in contact cu partile si trasaturile care il definesc. Puterea sta in mainile celui care este ingenunchiat, simte durere, recunoaste asta, si isi permite sa sufere pentru asta si nu in mainile celui care mimeaza puterea afisand un zambet de invingator, chiar daca el nu simte asta. Oamenii care isi asuma si actioneaza bazandu-se pe sentimentele proprii sunt puternici iar cei care nu si le asuma si mai mult, le resping, dau dovada de slabiciune.
Puterea si slabiciunea sunt doua actrite mai talentate decat cele de la Hollywood si joaca in mod profesionist (pe scena vietii) adevarate feste oamenilor. Preferata lor este sa se ascunda una in spatele celeilalte. Datorita multitudinilor conditionari sociale la care omul a fost supus de-a lungul timpului, adesea slabiciunea a fost confundata cu puterea. Am auzit de foarte multe ori persoane afirmand ca a spune cuiva „te iubesc”, a exprima celuilalt ca suferi, ca esti ranit, a-ti asuma sensibilitatea propriei persoane sunt echivalente cu a te arata slab in fata lui. Dar nu este deloc asa. Este foarte sanatos si indicat sa iti exprimi sentimentele asa cum sunt, indiferent de reactia celui din fata ta. Un om echilibrat, chiar daca nu iti impartaseste sentimentele va sti sa le respecte pe ale tale si sa nu rada de ele. Iar daca persoana din fata ta nu este chiar atat de echilibrata si are o reactie mai putin dorita, nu ai de ce sa ti-o asumi tu. Nu are decat sa traiasca ea cu neputinta ei de a accepta aceste lucruri. Tu nu faci decat sa fii tu insuti, iar acest lucru este cel mai frumos dar pe care ti-l poti oferi in aceasta viata.
Invers, aceeasi oameni, considera ca a nu arata celuilalt ce simti, inseamna sa fii puternic. Dar lucrurile nu stau deloc asa. A nu arata ce simti inseamna sa minti, si sa renunti la multe parti din tine care te-ar putea ajuta sa fii creativ si sa cresti. Cand recunosti ceea ce este in interiorul tau, nu numai ca ajuti relatia cu celalalt sa creasca, dar ai o sansa in plus sa te cunosti tu pe tine.
Trebuie sa stii ca esti o persoana minunata exact asa cum esti, tocmai pentru ca nu esti doar puternica sau doar slaba, ci esti amandoua. Miscarea sau schimbarea sunt si vor fi mereu sanatoase in viata unui om.
Concluzia as vrea sa o redau printr-o metafora, si anume, echilibrul interior are o prietenie solida(cum putea fi altfel?)cu puterea si este indragostit de slabiciune. Nu-i asa ca iti place sa ai prieteni si sa fii indragostit? 🙂

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis