Oare daca facem o statistica, cati oameni din cei 7 miliarde au idee cum sa comunice asertiv? Am o banuiala ca foarte putini!
Pentru cei care au neclaritati in ceea ce priveste semnificatia comunicarii asertive (desi e un termen din ce in ce mai folosit), o voi explica sumar. A comunica asertiv inseamna a respecta cateva reguli de igiena comunicationala:
– Sa comunici impreuna cu mine si nu despre mine. De exemplu in loc sa imi spui ca sunt imatura si incapatanata ai putea sa imi spui ca ti-ar placea sa fiu mai receptiva la nevoile tale.
– Sa ma intrebi atunci cand nu esti sigur(a) daca am vrut sa spun ceva sau altceva in loc sa faci interpretari personale care nu imi apartin si nu mi le pot asuma. Clarificarea mea te-ar putea surprinde placut si ar contribui la cresterea relatiei noastre.
– In relatia noastra suntem egali si ne putem exprima opinii chiar si diferite fara ca unul dintre noi sa se simta ofensat sau inferior (aspect sesizat din tonalitatea vocii, gestica, mimica cuvinte folosite).
– Sa fim onesti cand comunicam unul cu celalalt si sa evitam sa oferim mesaje duble care ne-ar permite sa ne sabotam reciproc (aici imi vine sa ofer exemplul multora dintre parinti – desi aceasta nu e o relatie egala – care folosesc frecvent mesaje duble:”Vreau sa fii inainte de 10 acasa” – dar daca se intampla ca fiul/fiica sa incalce regula uneori nu ii spune nimic iar alteori cand parintele se intampla sa fie si nervos il agreseaza fizic in loc sa stabileasca reguli clare cu consecinte – si in acest fel, bietul copil nu mai intelege nimic).
– Avem dreptul sa refuzam cererile celuilalt, reciproc si evitam sa folosim trucuri pentru a ne manipula in mod voit (de exemplu, daca vei refuza sa ma insotesti la film eu nu iti voi spune : „Inseamna ca nu ma placi, ca nu iti face placere sa iti petreci timpul cu mine, nu ma iubesti, etc”, astfel incat tu sa te simti vinovat si sa faci ceea ce imi doresc eu desi tu ai nevoie de altceva in acel moment. Mai degraba te voi intreba motivul pentru care ma refuzi si il voi lua ca atare, fara sa ma ofensez – atitudinea matura a unui adult).
– Fiecare dintre noi ne asumam sentimentele, credintele, starile, greselile, fara sa pretindem sa si le asume celalalt, desi nu ii apartin.
– Sa formulam ceea ce ne-a deranjat intr-un mod constructiv, astfel incat sa nu lezez persoana din fata mea. Astfel ca voi evita sa fac acuzatii, reprosuri sau sa aduc judecati de valoare in relatie. In loc de a spune „Esti un nenorocit si ma enervezi la culme” spun mai bine: „Comportamentul cutare m-a suparat. M-a facut sa ma simt…….si pe viitor as prefera sa……” Astfel, persoana din fata mea sa nu se simta atacata si sa intre in defensiva arncand de asemenea cu vorbe grele care au menirea sa deterioreze relatia.
Acestea sunt doar cateva dintre regulile esentiale de comunicare pentru a construi o relatie sanatoasa. Daca cel din fata mea nu le respecta, desi ii atrag atentia, atunci am dreptul sa il ignor si sa evit cat mai mult sa relationez cu el, in loc sa intru in jocul lui si sa ii intretin simptomul (sau mai bine, simptomele). S-ar putea sa constientizeze mai mult situatia in care se afla si sa isi remedieze comportamentul, daca voi proceda in acest fel. Iar daca nu se va intampla asta, nu voi avea nimic de pierdut ci doar de castigat, pentru ca nu imi voi mai consuma energia in mod inutil.
Daca alegi sa faci interpretari pe baza celor spuse de mine, este alegerea ta care nu ma priveste pe mine. Pe de alta parte, mi se pare epuizant sa faci interpretari la nesfarsit. Nu e mai simplu sa discuti franc si transparent cu cineva? Sa faci interpretari de unul singur e ca si cum te-ai chinui sa te scarpini la urechea dreapta cu piciorul stang. Daca vreau ceva de la tine, iti comunic asta si tu decizi daca se poate sau nu. Lucrurile sunt foarte simple.
Sunt o sustinatoare a comunicarii asertive si o promovez de cate ori am ocazia. Jacques Salome, un autor si psiholog francez pe care il indragesc, a consacrat un numar considerabil de carti pe aceasta tema.
Dar bineinteles ca uneori si comunicarea nesanatoasa are si ea farmecul ei (la fel ca Yin si Yang) si putin piper si sare nu strica, insa atentie! In doze mici. Excesul la fel ca si deficitul, de cele mai multe ori genereaza dezechilibre. Nu facem un obicei din a comunica nesanatos pentru ca ne-ar slei de energie sa stabilim numai relatii toxice cu ceilalti.
SERVICII
DATE DE CONTACT
0742298577
cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com
Bucuresti, Romania
PROGRAM CABINET
Luni – Vineri | 12:00 – 20:00 |
Sambata | 10:00 – 15:00 |
Duminica | Inchis |
direct si la obiect. dna Psiholog stie ea ce spune. nu ca mine ca umblu prin toate cotloanele creierului, vreau sa spun ceva si de fapt filozofez..:)) bravo. mi a placut si aveam nevoie sa mai recitesc lucruri de genul. sunt foarte importante pentru relatiile noastre, si mai ales pentru sanatatea noastra mintala..!
De multe ori si tu prezinti lucrurile la obiect. Am vazut asta. Iar nitica filozofie, n-a omorat pe nimeni! 🙂