Ce este sentimentul de anxietate?

Conform DEX, anxietatea este definita astfel:

ANXIETÁTE s. f. Stare de neliniște, de așteptare încordată, însoțită de palpitații, jenă în respirație etc.

Oamenii sunt fiinte complexe si au o paleta larga de reactii afective. Unele sunt de polaritate pozitiva (exemplu: euforia, bucuria extatica, sentimentul de implinire) iar altele sunt de polaritate negativa (tristete, soc, surpriza, etc). Din categoria reactiilor de polaritate negativa, este si anxietatea.

Cum apare sentimentul de anxietate?

Cine nu a trecut prin pierderi precum moartea cuiva drag, pierderea unei relatii, divort, separare sau pierderea locului de munca? Si lista poate continua. Daca nu stim sa asezam aceste pierderi, daca le negam sau le minimalizam importanta, ele se depoziteaza in sufletul nostru sub forma de deseuri. Aceste deseuri, desi nu ne dam seama pe moment nasc sentimente negative care ne influenteaza starea ulterioara si mai apoi stilul de viata si deciziile ce sunt necesare a fi luate la un moment dat. Exista o mare probabilitate ca la momentul la care viata ne este afectata de toate acestea, sa nu ne dam seama de cauza sentimentului de anxietate. Si asa se explica si de ce ne putem simti nelinistiti fara un motiv aparent care sa ne justifice aceasta stare. Atitudinea noastra fata de suferinta in general, este o cheie importanta in ceea ce urmeaza mai apoi in viata noastra.

Cum se explica persistenta sentimentului de anxietate?

Oamenii se simt cu atat mai multumiti cu cat au sentimentul ca isi pot controla propria viata. In momentul in care o persoana se simte coplesita de evenimente cu polaritate negativa, pe care nu le poate controla se activeaza ceea ce noi psihologii numim, anxietate. Conform ultimelor studii in neurostiinte, sentimentul de anxietate este localizat in partea dreapta a creierului si are mare legatura cu capacitatea fiecaruia de a reactiona la noutati si la provocarile vietii.

In ce fel psihoterapia contribuie la diminuarea anxietatii si cultivarea unei vieti de calitate?

Cand cineva traieste in mod repetat sentimentul ca nu isi poate controla traiectoria vietii, devine anxios cu privire la ceea ce se va intampla in viitor, in propria viata. In acest punct psihoterapia devine un instrument util prin care oamenii invata cum pot fi stapanii propriei vieti si ce pot face pentru a trai sentimentul de implinire, (re)descoperind capacitatea de autocontrol si sentimentul de (auto)implinire.

Sentimentul de anxietate, trait in mod repetitiv poate favoriza aparitia atacurilor de panica.

In cazul in care va aflati in situatia descrisa, puteti participa la Grupul de terapie „Stres, anxietate si alimentatie”

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis