manipulare

Cred că mulți dintre noi ne ferim la un moment dat să fim victimele strategiilor de manipulare a altor oameni. Zilele acestea am primit un e-mail care m-a inspirat să scriu acest articol. Era vorba despre manipulare. Doamna respectivă chiar așa s-a exprimat: „Ma simt manipulată și nu știu cum să opresc asta”. Chiar așa, tu te lași manipulat vreodată conștient fiind de lucrul acesta? Cum reușești să spui stop acestui lucru mai ales când simți că situația degenerează în defavoarea ta?

 Înainte să încep să descriu cum îți dai seama că ești manipulat într-o situație trebuie să fac precizarea că manipularea ca orice acțiune nu este în totalitate negativă. De fapt noi ne manipulăm unii pe alții în fiecare zi. Când ne propunem să facem ceva sau altceva ne gândim să ținem cont și de cei din jurul nostru de care ne pasă. Suntem atenți să nu îi rănim pe cei apropiați, ne purtăm politicos în societate pentru a putea fi mai ușor acceptați în grupuri, uneori discuțiile cu ceilalți ne influențează și modul de a privi viața sau lucrurile în general. Dar eu nu mă refer la acest gen de manipulare ci la acela în care se face abuz și în care tu ca persoană devii o păpușă în mâinile unui păpușar priceput care știe exact ce butoane să apese sau ce ațe să tragă pentru a obține rezultatul scontat de el.

 Cum să recunoști o astfel de situație și ce anume să faci pentru a evita să cazi pradă ei, vei afla în acest articol dacă vei avea răbdare să îl parcurgi până la sfârșit.

 De obicei, cineva pentru a reuși să te manipuleze în direcția dorită de el trebuie să câștige un loc important în viața ta. Poate că te întrebi cum poate ajunge să facă asta? Câștigându-ți încrederea și afecțiunea și deja treaba e mai mult de jumătate rezolvată.

 Cum îți dai seama că cel din fața ta încearcă să te manipuleze?

  • Vorbește cu tine despre tine. De cele mai multe ori aceste persoane vor încerca să îți inoculeze o imagine despre tine așa cum își dorește el. Va spune atât lucruri pozitive (ești frumoasă, ești inteligent, etc) dar mai ales lucruri negative (ești o persoană slabă, nu ești bun de nimic, ești prost, ești urâtă) menite să te facă să îți pierzi încrederea în tine și să îți scadă stima de sine. Prin aceste lucruri se asigură că tu vei deveni o persoană dependentă iar miza este chiar dependența de el – în această situație se dezvoltă o relație victimă – agresor, în care este lesne de înțeles cine și ce rol are fiecare.
  • Vorbește despre ceea ce simți tu în loc să vorbească despre ceea ce simte el. În mod just, niciun om nu ar trebui să își ia dreptul de a vorbi despre ceea ce simți tu pentru că tu și numai tu ai acces direct la acele sentimente și ești în măsură să le exprimi. În acest caz, însă, manipulatorul îți va spune convins fiind: „Esti îndrăgostită de mine.”, „ Mă iubești dar îți este frică să continui”,  „Daca mă vei părăsi vei fi un nimeni pentru că doar lângă mine valorezi ceva.”, etc.
  • Alege exact acele situații menite să îți demonstreze că are dreptate întotdeauna. Afirmațiile despre tine și despre sentimentele tale le va demonstra creând exact acele situații în care să te simți așa cum spune el: urât, fără valoare, dependent de el, etc. Astfel face ceea ce se numește în limbaj popular „spălare de creier”. Tu ajungi să crezi ce spune el și devii din ce în ce mai mult un om care nu are încredere în sine deloc iar cei care nu au încredere în ei sunt ușor de manevrat în direcția dorită de alții.
  •  Crează situații propice în care să îți demonstreze cât de genial este el și cât de neputincios ești tu.
  •   Te face să crezi că el este singura persoană care te-ar putea accepta așa urât, prost și în stare de nimic așa cum afirmă tot el că ești. Face tot ce îi stă în putință să îți arate că de fapt îți face o mare favoare că stă langă tine.
  • Te îndepărtează de toți prietenii și de cei pe care îi iubești. Încearcă din răsputeri să rămână singurul om din viața ta, astfel putând să își asigure omnipotența și să decidă doar el ce se va întâmpla cu tine.
  •  Te face răspunzător de suferințele și de ceea ce simte el. Te poate acuza că din cauza ta suferă, că ceea ce faci tu în viața ta (de exemplu ieși cu prietenii, alegi să ai un job stabil, te îmbraci într-un anumit fel, sau orice decizie iei legată de tine) îl afectează pe el.

Desigur, o relație toxică poate include toate cele 7 puncte însă nu întotdeauna. Dacă trăiești fie și numai 2 din cele 7 semne este clar că relația respectivă este una care nu te ajută să crești și să te dezvolți. Mai mult, te împiedică să îți manifești potențialul cu care natura te-a înzestrat și nu este exclus ca odată cu trecerea timpului, comportamnentele manipulatoare să se extindă și să ia amploare ajungând chiar să devină o relație între un agresor și o victimă. Pe termen lung va apărea și sindromul stockholm în care victima se atașează de agresor pentru că orice ar trăi, oamenii au nevoie să creadă că viața lor este normală. Această dinamică relațională poat fi prezentă în familie, în cercul de prieteni dar mai ales într-o relație de cuplu.

Sursa foto: www.muztv.ro

Sursa foto: www.muztv.ro

 Poate că dacă trăiești o astfel de relație te întrebi cum poți scăpa de ea.

 Iată ce poți face:

  1. Refuză să crezi despre tine că ești o persoană care nu este în stare de nimic. Fii conștient de valoarea ta și de ceea ce poți face și poți deveni. Nicio persoană de pe lumea asta (cu excepția cazurilor clinice) nu s-a născut bună de nimic. Fiecare dintre noi avem aptitudini și calități pe care dacă le exersăm în diverse ipostaze (serviciu, carieră, relații) le putem amplifica. Se poate ca uneori să nu fim conștienți de ele dar asta nu înseamnă că nu le avem. Învață să te simți bine în pielea ta.
  2. Cultivă-ți din nou acele relații în care te simți adecvat, valorizat și respectat. Dacă nu ai avut astfel de relații încearcă să stai în preajma oamenilor valoroși care au încredere în ei înșiși și de la care ai ce învăța. Oamenii de calitate nu îi fac pe alții să se simtă inferiori ci îi încurajează să crească.
  3. Nu permite nimănui să vorbească despre tine și despre ceea ce simți tu. Această este datoria ta și este bine să nu lași pe altcineva să te definească.
  4. Exprimă-ți sentimentele și emoțiile așa cum sunt. Adică, fii autentic.
  5. Nu te lăsa copleșit de eșecuri. Dacă se întâmplă să nu reușești mereu asta nu înseamnă decât că ai folosit niște strategii nepotrivite. Dar mai ai încă 1768 variante pe care să le încerci și care te pot duce spre succes.
  6. Nu îți asuma ceea ce simt alții. Foarte mulți oameni pot să fie genul care nu își asumă suferința proprie și preferă să acuze pe alții de aceasta. În realitate nimeni nu este responsabil de suferința lor decât ei înșiși, chiar dacă pot afirma că datorită acțiunii tale (că alegi să pleci din relație, că alegi să îți petreci timpul cu altcineva decât el, etc) ei au de suferit. Aici intervine importanța granițelor. Adică până unde sunt eu, ce îmi aparține mie și ce este al celuilalt. Dar pentru asta trebuie să te cunoști foarte bine, să te accepți în întregime (și cu părțile care nu îți plac) și să te iubești așa cum ești.

 Toate aceste puncte te pot ajuta să fii mai conștient de tine și să ai puterea să te retragi dintr-o relație nesănătoasă sau să eviți să intri într-una.

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis