Te intrebi care sunt aceste motive care să te determine să renunți la comportamentele nocive?

Cred că cei mai mulți dintre noi am auzit că nicio persoană nu își schimbă comportamentul dacă nu își dorește singură acest lucru.  Schimbarea vine din interiorul nostru, al fiecăruia și are loc doar dacă ne dorim cu adevărat să se întâmple. Cu alte cuvinte, există o motivație

Sursa imagine: palty2.wordpress.com

Sursa imagine: palty2.wordpress.com

 Orice comportament nociv pe care îl avem și îl întreținem are la bază un scop, o motivație. Poate că îți compătimești prietenul pentru că stă să fie umilit de către iubita lui de față cu toată lumea. Sau poate că îți e milă de prietena ta care suportă violențe fizice din partea soțului. Sau poate chiar tu ai un comportament nedorit pe care ceilalți și nici tu în mod conștient nu ți-l explici. Dar trebuie să știi, că indiferent de tipologia comportamentului nesănătos, indiferent cât de paradoxal ar fi, în spatele acestuia se află întotdeauna un avantaj. Nimeni nu face ceva total nemotivat. Există un mecanism pentru toate. Gândește-te la limbile unui ceas. Dacă în spatele lui nu ar exista un mecanism conceput după schema elvețiană, adio ceas, adio mișcare, upsss, iar întârzii la birou! (sau nu chiar pentru că am în dotare un iphone  -€oare ce mecanism de funcționare deține?)  Exact așa este și în cazul comportamentelor umane. 

 Întrebarea e:  Cum detectăm comportamente și tipologii nocive în setul de reacții pe care le avem zilnic? Fiind angrenate cu motiv, așa cum spuneam mai devreme, devine și mai greu să le detectăm. 

Sursa imagine: nnoorraaaa.blogspot.com

Sursa imagine: nnoorraaaa.blogspot.com

 

Avem însă o cale destul de accesibilă pe care o putem aborda. Este vorba de contemplație.

 Contemplația este procesul în care ne focusăm atenția pe senzațiile corporale avute la un moment dat, pe ceea ce simțim, ceea ce gândim și ceea ce ne vine să facem într-un anumit moment. Altfel spus, suntem atenți și receptivi la propria persoană. 

O să întrebi de ce ai face asta? Viața ta a funcționat (foarte bine?) și fără schimbare până acum.

Iată câteva motive pentru care cred că merită să încerci:

  1. Comportamentele nocive din viața ta te propulsează către relații toxice care îți îmbolnăvesc sufletul, dacă pot să mă exprim așa. Când îți dai seama că o relație e toxică? Când observi că îți captează extrem de multă energie fără a se întâmpla ceva anume și fără a obține rezultatele pe care ți le dorești. Te simți istovit, pur și simplu. Un motiv bun să scapi de ele, nu-i așa?  Invers,  comportamentele sănătoase, alese cu grijă conform nevoilor tale pe care le conștientizezi în acel moment te propulsează către relații sănătoase care pe termen lung te ajută să crești.
  2. Sursa imagine: foaienationala.ro

    Renunțând la comportamentele nocive ajungi să fii mai aproape de propria ființă și propriul sine. Începi să simți că ești valoros și încrederea în tine crește considerabil.

  3. Faptul că alegi să nu mai reacționezi după un tipar înmagazinat de-a lungul timpului te ajută să te simți liber. Sentimentul de libertate este ceea ce oricine și-ar putea dori. Tu vrei să fii liber?
  4. Tiparele comportamentale te limitează să fii într-un anumit fel și îți blochează energia creatoare. Potențialul tău se irosește și încrederea în tine este tot mai scăzută. Alege să fii creativ și alege să trăiești. Lasă-ți potențialul să curgă și să se transforme.
  5. Sursa imagine: studentpenet.ro

    Sursa imagine: studentpenet.ro

    Spiritul creativ te ajută să fii din ce în ce mai aproape de succes și să te simți o persoană desăvârșită. Ești o ființă prin care curge energia vieții, în fiecare moment mai vie, în fiecare clipă mai proaspătă.  Vei ajunge să îți definești clar visele și să ți le împlinești.

 Am observat că pe net circulă multe articole motivaționale care te ajută să înțelegi că ai nevoie de o schimbare în viața ta. Trebuie însă, să știi și de unde să începi. De aceea, m-am gândit să fac cunoscută această posibilitate, a contemplației pentru cei care nu știu încă și pentru cei care vor să-și reamintească. Pe tema contemplăriii sunt multe cărți și dacă ești interesat poți căuta pentru a învăța exerciții de contemplare, pas cu pas.

 Data viitoare voi scrie despre schemele de inadaptare și despre cum se formează ele de-a lungul timpului, luând formă în comportamentele noastre (vezi Cum oprești traumele din copilărie să îți mai influențeze viața? (5 scheme emoționale de inadaptare din viața noastră) ). Dar până atunci, fii arhitectul vieții tale! Sau cel puțin fă tot ce îți stă în putință să fii.

 

SERVICII

DATE DE CONTACT

  • 0742298577

  • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

  • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis