9 mituri despre oamenii puternici

9 mituri despre oamenii puternici

Dragul meu, cititor, ce știi despre conceptul de a fi puternic?

Ai văzut și tu că se spun multe despre asta? De multe ori aud păreri despre ce înseamnă a fi puternic. Uneori îmi este dat și să văd ceea ce fac oamenii pentru a nu pierde eticheta de oameni puternici. I-ai văzut și tu? Numai că nu de puține ori mi-a fost dat să observ că de fapt există niște idei false care susțin mult râvnita calitate de a fi puternic. Dacă este contextul favorabil, profit de situație și vin cu argumente pentru a clarifica această noțiune. Dacă nu, zâmbesc subtil și trec mai departe. Astăzi m-am gândit să analizez împreună cu tine câteva mituri despre persoanele puternice. Mai ai și tu câteva? Te invit cu drag să le adaugi. Până atunci să vedem ce am găsit:

Sursa foto: http://journeytomanhood.blogspot.ro/2008/06/all-boys-need-men-in-their-lives.html

 •  Oamenii puternici nu plâng niciodată!

Nu de puține ori am auzit această idee, din acest motiv am așezat-o pe primul loc. Ce înseamnă atunci când plângi? Nu știi? Nu îți amintești să fi plâns vreodată? Bine, hai că te ajut puțin. O persoană începe să plângă pentru a exprima durerea, dezamăgirea sau pierderea (și uneori bucuria a€“ dar nu la acest caz fac referire acum) pe care o simte. Plânsul ne ajută să exteriorizăm sentimentele negative pe care le trăim și reprezintă un fel de descărcare. Este sănătos să plângi atunci când îți vine să faci asta. Nu înseamnă că ești slab, înseamnă doar că ești în acord cu tine însuți, te respecți și te accepți așa cum ești în acel moment. În concluzie, oamenii puternici plâng atunci când simt să plângă!

Sursa foto: http://www.depresiv.ro/exista-oameni-rezistenti-la-depresie/

 •  Oamenii puternici știu să își ascundă sentimentele!

La această afirmație mi-am adus aminte cât de fascinată eram când am descoperit mica lume japoneză a lui James Clavel din celebrul sau roman, Shogun. Japonezii dețineau o stăpânire de sine incredibilă, încercau chiar să își ascundă mimică și să mascheze limbajul corporal (cu caracter inconștient). Inamicul nu trebuia să îi ghicească niciodată intențiile, o singură eroare și l-ar fi costat viața.

Și totuși, nu suntem obligați să ținem garda sus tot timpul, nici nu cred că este nevoie de asta mai ales când suntem în preajma oamenilor care ne trezesc sentimente. Este frumos, sănătos și folositor să îți recunoști sentimentele. Desigur, există și situații în care sentimentele nu îți sunt împărtășite și ți se pare parcă mai greu să o faci tu. Însă aici este provocarea. E atât de simplu să spui „Și eu” când cel din față ta îți spune „Te iubesc!” dar în definitiv puterea stă în a-ți asuma propriile sentimente indiferent de poziția pe care o ia celălalt. Pe de altă parte, e mult mai ușor să îți exprimi sentimentele de iubire, apreciere, respect decât pe cele de ură, dispreț, dezamăgire. În a doua situație este nevoie să îți asumi propria reacție în fața reacției celuilalt. Cât de puternic ești să faci asta?

 • Oamenii puternici nu sunt niciodată vulnerabili!

Și tu crezi asta? Păi hai să vedem. Așa cum am detaliat și aici sau aici, puterea nu există în absența slăbiciunii, niciodată. Nu ai cum să fii doar puternic sau doar slab. Conții ambele polarități, dar le manifești în contexte de viață diferite și uneori fără să îți dai seama. Și oamenii puternici, dar mai ales ei, sunt la un moment dat vulnerabili. Dar cei cu adevărat puternici recunosc asta.

Sursa foto: http://www.ehow.com/how_8751116_release-fear-resistance.html

 •  Oamenii puternici rezistă cu stoicism, timp îndelungat (uneori toată viața) într-o situație nefavorabilă pentru ei!

În mod bizar, multe persoane cred că atunci când stau într-o situație care le face rău (de exemplu, o relație de cuplu toxică), de fapt acest lucru se întâmplă pentru că sunt puternici și pot face față acelui rău mult timp. În realitate, acesta este unul dintre cele mai mari mituri despre a fi sau a nu fi puternic. Ești și tu în situația aceasta? Ei bine, lasă-mă să îți spun că asta nu are de-a face cu puterea ci mai degrabă cu refuzul de a accepta un eșec. Nu trebuie să aștepți să te îmbolnăvești, să cedezi nervos sau să observi că acest lucru îți deteriorează și relațiile pozitive pe care le mai ai pentru a alege să ieși pur și simplu din situația care angrenează răul în viața ta. Uneori s-ar putea să crezi că te-ai obișnuit cu acest rău și că te simți în siguranță așa pentru că ai învățat să îl controlezi și să te raportezi la el. Lasă-mă să îți dau o veste: ești puternic abia atunci când accepți că răul trebuie să ia sfârșit și faci ceva pentru tine, pentru a ieși de acolo. E responsabilitatea ta să faci schimbări în viața ta. Întâmplător sau nu, zilele trecute am găsit un citat reprezentativ: „Exista două alegeri principale în viață: să accepți lucrurile așa cum sunt sau să accepți responsabilitatea pentru schimbarea lor.” –  Denis Waitley.

Sursa foto: http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2110470/Russian-elections-2012-Vladimir-Putin-regains-presidency-really-lost.html

 •  Oamenii puternici nu cad niciodată!

Acesta este unul dintre miturile preferate de mine. Eu, personal, atunci când văd un om înfloritor și plin de succes mă întreb mai întâi care a fost căderea atât de mare pe care a avut-o. Am învățat ceva ce o să împărtășesc cu tine aici. Oamenii cei mai puternici au fost cândva cei mai slabi. Cu alte cuvinte, cei care se bucură de cele mai mari succese au avut cele mai mari eșecuri. Cei care au urcat foarte sus au avut cele mai mari căderi. Forța de cădere este direct proporțională cu forța de urcare. Dacă ai traversat un moment delicat în viață ta și te-ai simțit la pământ, odată ce ai luat decizia să te ridici ai știut că nu vei mai cădea în același fel și acea cădere te-a făcut să te simți mult mai puternic și să îți dezvăluie cele mai frumoase resurse ale tale.

Sursa foto: http://www.jongordon.com/blog/2012/02/06/win-or-lose/

 •  Oamenii puternici nu pierd niciodată, ies întotdeauna învingători!

Se poate întâmplă să piardă chiar și o persoană puternică însă ceea ce cred că îi întărește acest stătut, este tocmai felul în care știe să piardă, să își asume pierderea și să trăiască mai departe cu ea. 

Sursa foto: http://www.fotocommunity.com/pc/pc/display/11219531

 •  Oamenii puternici afirmă cu îngâmfare cât de puternici sunt!

Oamenii puternici nu au nevoie să se mândrească în fața nimănui cât de puternici sunt. Ei știu că sunt și nu au nevoie să o spună celorlalți. Se simt așa și acest lucru este suficient. De cele mai multe ori, cei care simt nevoia să iasă în evidență cu asemenea afirmații sau să îi provoace pe alții din preajma lor să le confirme puterea, nu sunt atât de puternici pe cât vor să pară. Într-un fel ciudat, poate că ei înșiși au nevoie să creadă în această idee și reușind să îi convingă pe alții, se conving și pe sine de acest aspect.

Sursa foto: http://contactglenda.com/category/be-happy/

 •  Oamenii cu adevărat puternici nu își ascultă inima, ci mintea (nu fac ceea ce simt, ci ceea ce trebuie)!

Acest mit este promovat de mult mult timp și se crede că atunci când ești rațional ești superior față de situația în care ești emoțional și alegi să mergi pe sentimente. În realitate, deciziile au greutate mai mare când sunt luate în acord cu ceea ce simți și nu cu ceea ce trebuie să faci. Mintea judecă prea mult, este dominată adesea de prejudecăți, idei false, așteptări care nu ne aparțin și care totuși le-am inclus cu ușurință în setul nostru de valori după care ne ghidăm viață. Dă-ți voie să fii tu însuți și vei vedea că viața ta va intra în armonie și voie bună. Unul dintre cele mai urâte cuvinte îmi pare a fi „trebuie”. Învață să ai câți mai puțini trebuie în viața ta și abia atunci vei fi și te vei simți cu adevărat puternic.

Sursa foto: http://www.roportal.ro/articole/cer-parintii-iertare-copiilor-5803.htm

 • Oamenii puternici nu își recunosc greșelile și nu își cer niciodată iertare!

Vreau să te întreb ceva: ai greșit vreodată în fața copilului tău? Ai recunoscut asta și i-ai cerut să te ierte? Dacă nu, cred că nu este târziu să o faci. Pe lângă lecțiile pe care el le învăța de la ține, acest lucru te face să te simți uman și curat în fața lui.

Este omenește să greșești și atât de frumos și uman să recunoști asta și să îți ceri iertare. Oamenii cu încredere în sine fac asta de fiecare dată fără să se teamă că pierd controlul sau că scad în fața celui care o face. Însă nu oricine are curaj să o facă. Doar cei puternici care știu cine sunt.

SERVICII

DATE DE CONTACT

 • 0742298577

 • cronicileunuipsihoterapeut@gmail.com

 • Bucuresti,  Romania

PROGRAM CABINET

Luni – Vineri 12:00 – 20:00
Sambata 10:00 – 15:00
Duminica Inchis
2017-09-08T22:31:35+00:00

About the Author:

Psiholog, psihoterapeut, blogger, visatoare pragmatica, facilitatoare de crestere si dezvoltare personala si persoana in continua devenire. Lista poate continua, dar va invit sa descoperiti la rubrica "Despre mine" mai multe detalii.

6 Comments

 1. PersonalitateAutentica 08/11/2012 at 11:35 am - Reply

  🙂
  sa comentez :
  1. oamenii puternici nu plang niciodata…
  .am trecut si eu prin faza asta.plangeam deseori cand eram ranita de un context…mai tarziu am inteles ca tocmai eu sunt cea puternica pt ca tocmai eu aveam curaj sa plang
  2. Oamenii puternici știu să își ascundă sentimentele!
  ce mare minciuna..ei nu se numesc oameni puternici ci oameni carora le este atat de frica de exterior si criticile ce ar putea putea dupa, incat sub false explicatii prefera sa poarte masca ..moralului, imoralului, bogatasului, seducatorului, fermecatorului…si tot asa…
  3.nu sunt vulnerabili…:))
  dar ce ?sunt pietre?pana si pietrele se despica daca le lovesti mai puternici si in mod constant…
  4.rezista cu stoicism..
  mm..desi suna dur..de fapt sunt lasi.nu au curajul sa lupte pt valorile lor si le accepta pe ale altora…fara sa le inteleaga de fapt vreodata cu adevarat,,,
  5. nu cad niciodata…dimpotriva..asa zic si eu.cad de foarte multe ori..
  6.nu pierd niciodata! :)) asta e un mit al celor ce inca sunt poate intre starile puternic si slab, tind spre slab..si fiind lasi isi spun ca strugurii oricum sunt acri…sau e caracteristic celor ce au ajuns in anumite pozitii datorita unor contexte extrem de …favorabile…nu o sa tina mult! 🙂
  7. aici e ca si cand un fanatic vrea sa ma convinga pe mine de existenta dzeului lui. de fapt saracul…e asa supus indoielii incat tine mortis sa ma convinga pe mine, in felul acesta asigurandu-se ca nu e singurul care crede…deci daca mai crede si altcineva..atunci .sunt mai multe sanse ca dzeul lui …sa existe!
  8.candva eram intre ratiune si emotie. azi sunt in echilibru.dar sunt de acord…atunci cand faci CEEA CE TREBUIE..nu este CEEA CE SIMTI… deci…clar iar nu esti puternic..pt ca nu ai curaj..caci ai nevoie de curaj sa infrunti o lume intreaga daca e nevoie, pt valorile si emotiile tale.
  9.ca nu isi recunosc greselile ..:))
  ha!cum ar putea fi oare un om puternic cel ce nu are curajul sa si recunoasca propria greseala..asta face diferenta din pct meu de vedere intre un lider ce se face respectat si un lider ce trebuie respectat…(sau macar o parte din diferente)..
  astfel ca da…cred despre oamenii puternici ca sunt oameni ce iubesc din toata fiinta lor, ca isi asuma aceasta iubire, ca stiu sa spune TE IUBESC , ca stiu sa si ceara iertare…ca stiu sa ofere fara a cere altceva la schimb..ca stiu sa planga si nu se simt rusinati cu asta…ca privesc pamantul ca fiind locul cel mai de pret din viata lor..
  omul puternic e cel ce simte si gandeste in acord cu ceea ce simte..dar mai ales….actioneaza asa cum simte..si cum imi place mie sa spun…AUTENTIC!
  omul puternic….e cel autentic…

 2. bibliodevafiliala3 08/11/2012 at 3:14 pm - Reply

  Eu cred că puterea interioară nu are legătură cu banii sau faima. Eşti un om puternic dacă poţi să treci peste obstacolele vieţii, dacă reuşeşti să te “aduni” după o pierdere, după un eşec. Eşti puternic când printre lacrimi vezi “luminiţa la capătul tunelului” şi pleci spre ea. Eşti puternic când recunoşti că ai greşit şi spui “Îmi pare rău” şi chiar crezi asta. Da, sunt de acord că cei mai puternici au atins pragul de jos, iar slăbiciunea i-a cuprins, cotropit, dar nu i-a invins. Poţi să fii puternic şi slab în acelaşi timp. Pentru că noi toţi avem o slăbiciune, un punct al lui Ahile. Şi toţi suferim sau suntem laşi în unele momente ale vieţii. Curajul nu este absenţa fricii, ci dimpotrivă, există cu toată frica…

 3. Cristian 12/11/2012 at 8:50 am - Reply

  🙂
  Cei puternici nu vorbesc despre ei, ii lasa pe ceilalti sa vorbeasca …
  Un om puternic este singur! bucuriile sale sunt putine si rare;
  Un om puternic stie ca lacrimile nu sunt slabiciune, de aceea se va feri de ochii celorlalti …;
  Un om puternic are totul si n-are nimic!

 4. Naomikko 13/11/2012 at 12:18 am - Reply

  Oamenii cei mai puternici au fost cândva cei mai slabi..true,true,true!

 5. Javra 02/01/2013 at 2:05 pm - Reply

  La mulţi ani, Geanina!

Leave A Comment